A francia színésznő Agnieszka Hollandot követi az elnöki tisztségben.

ROME, ITALY – OCTOBER 21: Juliette Binoche attends a red carpet for the movie „La Passion De Dodin Bouffant” (The Pot Au Feu) during the 18th Rome Film Festival at Auditorium Parco Della Musica on October 21, 2023 in Rome, Italy. (Photo by Luca Carlino/NurPhoto) (Photo by Luca Carlino / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Juliette Binoche 2023-ban Rómában. Fotó: Luca Carlino / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A tagok egyhangúlag javasolták Juliette Binoche-t az Európai Filmakadémia elnöki tisztségére. A szervezet élén korábban a lengyel rendező és forgatókönyvíró, Agnieszka Holland állt, aki 2024-ben döntött úgy, hogy lemond. A szerepkör szimbolikus jelentőségű, megtestesíti mindazt, amit az akadémia képvisel. Az első elnököt, Ingmar Bergmant még a negyven alapító tag választotta 1989-ben. Őt követte Wim Wenders 1996-ban, majd Agnieszka Holland 2020-ban az első női vezetőként.

Az igazgatótanács Binoche-t – aki immár több éve az akadémia aktív tagja – javasolta a pozícióra, miután Holland közölte, hogy szeretne lemondani. „Nem olyan ember vagyok, aki könnyen félreáll, de rá kellett jönnöm, hogy elsősorban filmkészítő vagyok. Az elkövetkező években erre szeretnék összpontosítani” – mondta a rendező. Az akadémia tiszteletben tartja a döntést, és megérti, hogy bizonyos teendők – legyenek akármennyire fontosak – az alkotás útjába állhatnak.

Juliette Binoche – az első színésznő, aki a velencei, a cannes-i és a berlini filmfesztiválon is elnyerte a legjobb női alakításért járó díjat – hivatalosan május elsején foglalhatja el az elnöki széket, miután a 4600 fős szervezet többségileg megszavazta.