fbpx

Június 25-ig várják a portréfilmeket a 9. Kulturális Filmek Fesztiváljára

A helyi magyar kultúra értékeit bemutató portréfilmekkel június 25-ig lehet jelentkezni a 9. Kulturális Filmek Fesztiváljára, melynek díjátadó ünnepségét és az ahhoz kapcsolódó programokat augusztus 31. és szeptember 3. között Balatonakarattyán tartják.

A Kulturális Filmek Fesztiválja az egyetlen olyan filmes rendezvény, ahol az anyaországi filmesek csak akkor indulhatnak, ha van külhoni magyar ajánlójuk. A szervezők célja, hogy jó gyakorlaton keresztül, ismeretátadással hozzájáruljanak a kistelepülések kulturális életének, a kulturális hagyományoknak és a táji értékeknek a megőrzéséhez, fejlesztéséhez, ezáltal elősegítve a vidéki és külhoni magyarság életminőségének emelését, a helyi magyar identitás erősítését Magyarországon, a Kárpát-medencében és a további magyarok lakta vidékeken.

A kiírás szerint a filmversenyre egy vagy több, helyben élő vagy már elhunyt, a helyi magyar kultúra értékeit pozitívan megjelenítő magyar személyről, 2000. január 1-től 2023. június 25. között készült filmmel lehet jelentkezni. A magyar nyelvű versenyfilmeket Magyarországon, a Kárpát-medence és a világ további magyarok által lakott területein kell forgatni. Az alkotóknak a helyi magyar kultúrát kell feldolgozniuk.

A verseny fődíja egymillió forint, a második helyezett 600 ezer forintban, a harmadik díjazott pedig 500 ezer forintban részesül. A közönségdíjat elnyerő alkotó 550 ezer forintot kap, a legjobb operatőr díját elnyerő alkotót pedig 800 ezer forinttal jutalmazzák. Ezen kívül több értékes különdíjat is kiosztanak.

A közönségszavazás június 26-tól július 23-ig tart. A legtöbb közösségi aktivitást elért és versenykiírásnak megfelelő, maximum 30 videót értékeli a zsűri. A közönség ellenőrzésén túl a zsűri további maxiumum két alkotást a döntőbe juttathat. A közönség előzsűrizése alapján a döntő zsűrizésre bocsátott, döntősnek minősülő alkotók és versenyművek augusztus 31. és szeptember 3. között vehetnek részt a díjátadón és az ahhoz kapcsolódó programokon, amelyek helyszíne a Magyar Honvédség balatonakarattyai Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központja lesz. A közönségdíjat a fesztivál honlapján – a döntőbe jutott versenyművek közül – a legnépszerűbb videó érdemli ki.

Egy pályázó a döntőben maximum három alkotással vehet részt. A versenyben való részvétel a filmfesztivál honlapján található jelentkezési lap beadása után lehetséges, amelyet június 25-ig kell elküldeni.

Nyitókép forrása: Shutterstock

A rovat további cikkei