A kulturális örökség védelméért felelős miniszter ismét meghirdette az Európai Örökség cím elnyerésére pályázó helyszínek nemzeti szintű előzetes kiválasztására vonatkozó pályázatot, melyre június 30-ig lehet jelentkezni – tudatta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.

2020-ban Szentendre városa lett az Európai Örökség része. Fotó: Shutterstock
2020-ban Szentendre városa lett az Európai Örökség része. Fotó: Shutterstock

Mint az összegzésben felidézik, az Európai Örökség címet 11 év alatt eddig 22 tagország 67 helyszíne nyerte el, köztük négy magyarországi pályázó helyszín: 2015-ben a Páneurópai Piknik Emlékpark, 2016-ban a Liszt Ferenc Zeneakadémia, 2018-ban a Dohány utcai zsinagóga, 2020-ban pedig Szentendre városa. 

Az Európai Örökség cím általános célkitűzése, hogy az európai polgárokban – különösen a fiatalokban – a kontinens történelmének, illetve kulturális örökségének közös értékeire és elemeire alapozva megerősítse az Európai Unióhoz való tartozás érzését, megszilárdítsa a nemzeti és regionális sokszínűség elismerését, valamint élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet. Ennek érdekében a cím egyrészt azon helyszínek szimbolikus értékének hangsúlyozására és ismertségének növelésére törekszik, melyek jelentős szerepet töltöttek be Európa történelmében, kultúrájában és az Európai Unió építésében. Másrészt az európai polgárok a földrész történelméről és az unió építéséről, továbbá közös, de eltérő kulturális örökségéről – különösen az európai integráció folyamatának alapját képező demokratikus értékekről és emberi jogokról – szóló ismereteinek gyarapítását célozza.

Mindezzel összhangban az európai uniós fellépésben közreműködő helyszínek megismerhetőségük fokozása mellett európai jelentőségük kiemelésére, a régió vonzerejének növelésére, gazdasági és fenntartható fejlődésének előmozdítására törekszenek. Szintén céljuk az európai polgárok közös kulturális örökségükkel való megismertetése, a kultúrák közötti párbeszéd élénkítése, a kulturális örökség, valamint a kortárs művészeti és alkotói tevékenységek közötti szinergiák ösztönzése, illetőleg a tapasztalatok és a legjobb gyakorlatok megosztásának uniószerte történő elősegítése.

A pályázaton az egyes helyszínek önállóan, továbbá nemzeti tematikus vagy transznacionális helyszínként indulhatnak. Pályázni az Európai Bizottság által készített és közzétett, a nevezett helyszín típusának megfelelő pályázati formanyomtatvány kitöltésével és benyújtásával lehet.
A pályázatot postai, valamint elektronikus úton június 30-ig kell elküldeni. A részletes pályázati kiírás és a beadáshoz szükséges formanyomtatványok itt érhetők el.

A helyszínek előzetes, nemzeti szinten történő kiválasztását követően az Európai Bizottság 2026 első negyedévében, egy független szakértőkből álló testület ajánlása alapján hozza meg döntését az Európai Örökség cím odaítéléséről.