Június 23–26. között Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi várja a filmbarátokat.

Új névvel, új helyszíneken, új időpontban, megújult külsővel és premierekkel rendezik meg a hazai filmek seregszemléjét. A Veszprém–Balaton régióban lesz az új Magyar Mozgóképfesztivál a vízparti szezon elején, 2021. június 23–26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A Nemzeti Filmintézet a Veszprém–Balaton 2023 – Európa kulturális fővárosa program szervezőivel közösen újragondolta a magyar film ünnepét.

A fesztivál célja, hogy a legújabb alkotásokat bemutassa a nagyközönségnek és a magyar filmes-televíziós szakma találkozója legyen. A Magyar Mozgóképfesztivál szabadtéri vetítésekkel, a legújabb magyar filmek premierjével, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várja a filmek és alkotóik iránt érdeklődőket. Az esemény záróakkordjaként június 26-án adják át a Magyar Mozgókép Díjakat.

A korábban Magyar Filmszemle, Magyar Filmhét, majd Magyar Mozgóképszemle néven tartott hazai filmes seregszemle a tavaly nagy sikerrel megrendezett Veszprém–Balaton Filmpiknik nyári, felszabadult, vízparti életérzésével ötvözve a jövőben a magyar filmes-televíziós szakma és a közönség népszerű találkozóhelye kíván lenni.

Legendás televíziós seregszemle volt már korábban Veszprémben, ezt a hagyományt folytatja a Magyar Mozgóképfesztivál friss magyar filmekkel, szabadtéri vetítésekkel, nemzetközi fesztiváldíjas és népszerű közönségfilmek premierjével, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal.

A fesztivál záróünnepségén kerül sor a Magyar Mozgókép Díjak átadására.

A nyitóképen a tavalyi Filmpiknik. Fotó: Gyana Dániel