A rendezvényen a tradicionális népzene mellett természetesen jelen van az énekelt vers, a jazz, a folk-rock, a blues, a világzene és valamennyi zenei irányzat, amelynek alapja a népzene. A fesztiválon eddig több mint háromezer előadó lépett fel a világ minden tájáról.
 
 A Diósgyőri vár
 
A rendezvény fő helyszíne a Diósgyőri vár, de sok esemény lesz Miskolc belvárosának intézményeiben, így a Városháza díszudvarán, az Európa Házban, a Csodamalom Bábszínházban, a Belvárosi Evangélikus Templomban, a Zsinagógában és Avasi Református Műemlék Templomban is.
 
Az idei, jubileumi fesztivál fellépői: Bognár Szilvia és zenekara, Borbély Mihály és a Balkán Jazz Project, Budapest Klezmer Band, Csík zenekar, Esztenás együttes, EtnoRom együttes, Gryllus Vilmos, Méta együttes, Kisharang együttes, Napra zenekar, Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, Sebestyén Márta, Sebő együttes, Sirtos együttes, Szalonna és bandája, Számadó zenekar, Szalóki Ági, Szélkiáltó együttes, Téka együttes, Vujicsics együttes és természetesen a Kaláka.
 
A fesztivál névadója, házigazdája az idén 40 éves Kaláka együttes. A zenekar tagjai művészeti és közművelődési tevékenységükért megkapták a Kossuth-díjat, a Prima Primissima-díjat, Miskolc megyei jogú város Pro Urbe-díját, valamint a Liszt Ferenc-díjat, és még számtalan elismerésben részesültek.