A Kaláka Fesztivál Közép-Kelet-Európa legnagyobb folkzenei fesztiválja, ami mára összművészeti programsorozattá nőtte ki magát. A népzene mellett irodalmi programokkal, filmvetítéssel, képeslap-kiállítással és várost megismerő játékkal is várják az érdeklődőket Egerben. A hevesi megyeszékhely immár negyedik alkalommal ad otthont a rendezvénynek, amin idén is a folk és világzene legjava lép színpadra. A fesztivált maga a Kaláka együttes hívta életre. A zenekar tagjai Bencze Gábor, Radványi Balázs, Gryllus Vilmos és Gryllus Dániel: együttesükkel verseket énekelnek, népzenét dolgoznak fel már 1969 óta. Legtöbben a Magyar népmesék zenéje kapcsán ismerhetik őket, dalaik száma körülbelül 1000, eddig 25 lemezt jelentettek meg.

kalaka

Gryllus Dániel, aki az együttesben furulyán, citerán, pánsípon, klarinéton, és tárogatón is játszik, a június 3-án tartott sajtótájékoztatón számolt be a június 25-től 28-ig tartó programsorozatról. ?Az idei fesztiválon kiemelt szerepet kap az Egerről szóló költészet: az Egri hangok címen meghirdetett dalnokVERSeny legjobbjai június 28-án lépnek a színpadra, és a közönség szavazhat a legjobbról? ? emelte ki. A fesztivál előestéjén a Bolyki-völgyben Kányádi Sándor előtt tiszteleg a Kaláka a Valaki jár a fák hegyén című műsorával. A Múzsák ligetében pedig maga a költő ültet egy diófát a Gárdonyi-Bródy szoborcsoport szomszédságába.

Az igazi fesztivál 26-án kezdődik, péntektől minden este két színpad is várja közönségét az egri várban. A nemzetközi fellépők között megtalálható a Miqueu Montanaro Franciaországból és az Oi Dipnoi tró Szicíliáról. De ott lesz a Csík Zenekar, a Balkán Fanatik, a Besh o droM, a PG Csoport, a Szászcsávási Banda és persze a Kaláka is. Két, a Cseh Tamás Programban részt vevő zenekar is színpadra lép: a MásKÉP (interjúnk) és a FolkEmbassy (interjúnk). Délelőtt az Eszterházy-tér nyüzsög majd a sok színes programra érkező látogatóktól: bábelőadáson, Szabó Attila családi koncertjén, mesemondáson és gyerektáncházon szórakozhat a nagyérdemű. A Ciszterci templomban június 27-én a Gryllus testvérek és Sebestyén Márta közös, Tizenöt zsoltár című koncertje várja az érdeklődőket.

kalaka2
Gryllus Dániel és Szomjas György

A zenei és irodalmi programokat a Bródy Sándor Könyvtárban rendezett Egri anzix című képeslap-kiállítás és az Uránia Filmszínházban tartott Szomjas György filmmaraton kíséri. Utóbbin többek között levetítik a Kopaszkutyát, a Könnyű testi sértést és a Roncsfilm című filmet is. Szomjas György rendező elmondta, hogy kommentárokkal készül átkötni az egész napos filmfolyamot. ?Külön öröm Szomjas György műveit a fesztivál keretein belül levetíteni, hiszen ő is sok, a fesztiválon részt vevő zenekarról készített már filmet? ? tette hozzá Gryllus Dániel.

A programokról bővebben a www.kalakafesztival.hu oldalon olvashatnak.

Bodor Máté

fotók: Kaláka Facebook