Május 3-án a kaposvári Csiky Gergely Színházban, június 6-án, pünkösdhétfőn pedig Budapesten, a Margitszigeti Színházban is bemutatják a Mária evangéliuma című rockoperát, amelyet további nyári helyszíneken is láthat a közönség az idén.

A LantArt Produkció előadása a Győri Nemzeti Színházzal és a kaposvári Csiky Gergely Színházzal koprodukcióban jött létre, Juronics Tamás rendezésében. A darabot a tervek szerint további helyszíneken, köztük augusztusban Debrecenben és Tokajban is bemutatják majd – mondta el Lantos Anikó producer a darab keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi 30 éve bemutatott zenés darabját élő zenekari kísérettel tűzik műsorra.

A rockopera jubileumi díszbemutatóját április 16-án, húsvét szombatján tartották a Győri Nemzeti Színházban. A főbb szerepekben Bordás Barbarát, György-Rózsa Sándort, Feke Pált, Novák Pétert és Ódor Kristófot láthatta a közönség. A kaposvári premieren szintén ez a szereposztás lesz látható, míg a budapesti bemutatón a Margitszigeti Színházban Mária szerepében Füredi Nikolett, Jézusként pedig Kocsis Dénes debütál.

Az előadásban közreműködik a Szegedi Kortárs Balett, valamint a Győri Nemzeti Színház zenekara és kórusa, a produkció zenei vezetője Werner Gábor. „Minden olyan kezdeményezéshez szívesen csatlakozunk, amely értéket teremt” – mondta Fülöp Péter, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte: a Margitszigeten 2006-ban mutatták be a darabot. Mint mondta, a Margitszigeti Színház minden évben felajánl jegyeket pedagógusnap alkalmából. Az idén a Mária evangéliumára biztosítanak jegyeket a pedagógusok számára, akik az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül élhetnek ezzel a lehetőséggel. A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervek szerint szeptemberben újra látható lesz a darab – jelentette be Bán Teodóra.

A sajtótájékoztatón Tolcsvay László zeneszerző felidézte: a darab 1989–90-ben született Müller Péter Szűz Mária életéről szóló szüzséje alapján, a darabot a Madách Színházban mutatták be. Arról beszélt, hogy színházi előadásként élőzenekari kísérettel ezúttal először szólal meg a Mária evangéliuma. „Egy zeneszerzőnek ez nagyon nagy ajándék” – mondta.

Juronics Tamás rendező-koreográfus elmondta: az előadásban mai emberek játszanak el egy misztériumtörténetet. Egy anyai sorsot állítanak a középpontba, az emberi kapcsolatok, vonatkozások, érzések fontosak számukra. Mint mondta, Cziegler Balázs látványos díszlete megidézi a kort, ugyanakkor a történelmi emlékeket modern, mai építkezési állvány tartja össze. Benedek Mari jelmezei a mai kort jelenítik meg.

A produkció létrehozásának főtámogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A nyitókép a sajtótájékoztatón készült. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt