Karikó Katalin kutatóbiológusnak ítélték oda a 2021. évi Bolyai-díjat. Az elismerést Áder János köztársasági elnök adta át a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Dísztermében rendezett péntek esti ünnepi gálán.

„Rögös út a tudományé, rögös volt az mRNS-technológia útja is, amit ma az egész világ ünnepel” – mondta Áder János. Karikó Katalin azt is megtanulta, hogy mit jelent egy kutató életében a mélypont, és azt is, hogy aminek nincs azonnali haszna, később abból is lehet nélkülözhetetlen tudás – hangsúlyozta a köztársasági elnök. Hozzátette: a kutató azt is megtanulta, hogy aki megszállottan ragaszkodik a maga igazához, és hajtja a bizonyítás kényszere, annak előbb-utóbb igaza lehet.

„Az mRNS-technológia immáron nemcsak egy magyar kutató vesszőparipája, hanem szerteágazó lehetőség a gyógyításban, a megelőzésben. Mi, magyarok pedig büszkék vagyunk honfitársunkra, aki Magyarországról indulva jutott el szakmája nemzetközi élvonalába” – mondta Áder János.

Mint fogalmazott, Karikó Katalin már nemcsak
egy a számos kiváló magyar tudós közül, hanem valóságos világsztár, akire
kíváncsiak, akinek számít a véleménye és aki hajlandó arra, hogy a tudományra
épülő, de a tudománnyal mégis gyakran bizalmatlan korunkban személyes hitelével
tanúskodjon az igazság mellett.

„Volt már olyan korszak az emberiség életében,
mint a mostani világjárvány. De ma mindennél nagyobb szükségünk van nemcsak az
életmentő vakcinákra, hanem a lélekemelő őszinteségre is” – jegyezte meg Áder
János.

Mint hangsúlyozta, a Bolyai-díj Magyarország
legnagyobb presztízsű tudományos díja. A haza, a szülőföld, a magyarok
elismerése tudós honfitársaink nagyszerű teljesítményéért.

Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány
kuratóriumának elnöke úgy fogalmazott: sikeres kutatás aligha születik türelem
és kitartás nélkül, Karikó Katalin pedig nem kevés kihívással szembesült,
legalább 24 pályázatát utasították el, de ezekre is úgy tekintett, mint amiből
tanulni lehet.

Nemcsak méltán világhírű ember és kutató, hanem olyan személyiség, akinél jobb példaképet aligha tudnánk állítani a jövő kutatói elé – hangsúlyozta Szabó Gábor Karikó Katalint méltatva, akinek a szabadalma alapján készült el 2020-ban a világon elsőként klinikailag is bizonyítottan hatásos, harmadik generációs Pfizer–BioNTech Covid–19 (Comirnaty) vakcina.

Karikó Katalin az elismerés átvétele után nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a kuratórium tagjai őt tartották érdemesnek az ország legrangosabb tudományos díjára.

A Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus örömét fejezte ki, hogy az MTA székházában vehette át a díjat. Mint felidézte, pályája az MTA-ösztöndíj támogatásával indult el 1978-ban, akkor kezdte meg mRNS-sel kapcsolatos kutatásait az MTA szegedi kutatóközpontjában.

A díjazott visszaemlékezett arra a kanyargós útra, amelyet 1978 óta megtett, és amely visszahozta oda, ahonnan elindult.

Beszéde végén háláját fejezte ki szüleinek,
akik mindig a szépre és jóra tanították, nővérének, tanárainak, mentorainak,
tanulótársainak. Külön köszönetet mondott férjének, aki mindig fontosnak
tartotta, hogy álmai megvalósulhassanak.

Mint mondta, reméli, hogy egyre több fiatal választja majd a tudomány művelését életcélul, és egyre több kutató lesz majd, mert olyan sok felfedezni való van még a világban.

A kétévente odaítélt, most tizenegyedik alkalommal átadott Bolyai-díj a rendszerváltás óta a legnagyobb presztízsű, magánszemélyek által alapított magyar tudományos elismerés. A Bolyai János matematikusról elnevezett díjjal azokat a magyar állampolgárságú vagy magyar származású személyeket támogatják, akik nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket érnek el a tudományok területén.

A 100 ezer euróval (csaknem 37 millió
forinttal) járó díjat tizenöt tagú – a magyar tudományos élet kiemelkedő,
elismert személyiségeiből álló – bizottság ítéli oda, amelynek elnöke a
mindenkori köztársasági elnök.

Az első Bolyai-díjat 2000-ben a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke, Freund Tamás neurobiológus kapta, majd őt követte Roska Tamás informatikus, Bor Zsolt fizikus, Lovász László matematikus, Ritoók Zsigmond ókorkutató, klasszika-filológus, Perczel András vegyész, Nusser Zoltán neurobiológus, Pál Csaba biológus, valamint É. Kiss Katalin nyelvész. A legutóbbi díjazott Barabási-Albert László hálózatkutató volt 2019-ben.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán