Az Emil Zátopek legendás csehszlovák olimpiai bajnok távfutó életéről készült, David Ondrícek rendezte Zátopek című új cseh film bemutatásával pénteken este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban megnyílt az 55. nemzetközi filmfesztivál, Kelet-Európa egyetlen A kategóriás filmszemléje.

A filmbemutatót megelőző ünnepélyes nyitógálán a Thermal szálló nagytermében Michael Caine, a kétszeres Oscar-díjas angol színész átvette a Krisztályglóbusz-díjat, amelyet a szemle rendezőbizottsága adományozott neki a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásának elismeréseként.

A kilencnapos filmfesztivál további sztárvendége Ethan Hawke amerikai színész, rendező és író, valamint Johnny Depp amerikai színész, aki producerként lesz jelen. Ethan Hawke a szemle végén megkapja a fesztiválelnök díját. A cseh filmesek közül ezt a díjat Jan Sverák rendező veheti majd át. A vendégek között lesz Radu Jude neves román rendező is. A 12 filmes főprogram győztesének a Kristályglóbuszon kívül 10 ezer eurós pénzjutalom is jár.

Újdonság, hogy a dokumentumfilmeket, amelyek eddig külön kategóriát alkottak, idén besorolták a játékfilmek közé, így mind a főprogramban, mind a Nyugattól Keletre elnevezésű, szintén versenynek számító szekcióban találkozhatnak velük az érdeklődők. A Nyugattól Keletre szekcióban bemutatják Kis Hajni első mozifilmjét, a magyar–szlovák koprodukcióban készült Külön falka című alkotást is.

A kilencnapos filmszemle jövő szombaton, augusztus 28-án díjátadó gálával fejeződik be. A koronavírus-járvány miatt a filmvetítéseken kötelező legalább FFP2-es arcmaszkot viselni. Aki jegyet vált valamelyik moziba, karszalagot kap, mindennek a feltétele azonban a beoltottság vagy egy friss negatív vírusteszt. A beoltottak karszalagja a fesztivál egészére szól, míg a negatív teszttel rendelkezőké csak korlátozott időre. Koronavírustesztek a fesztivál helyszínén is elvégezhetők, és oltóközpont is működni fog.

Nyitókép: A Zátopek készítői a fesztivál megnyitóján. Forrás: a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál Facebook-oldala