A MÁV Szimfonikus Zenekar hagyományosan a karmesterek mesterének kurzusával indítja az új évadot. Jorma Panula, a finn csodaként emlegetett karmester immár nyolcadik alkalommal tart Budapesten mesterkurzust a MÁV Szimfonikusok szervezésében. A gálakoncert szeptember 4-én lesz a Budapest Music Centerben.

A MÁV Szimfonikus Zenekar a 2022/23-as évadban is folytatja a tehetséggondozást. Bemutatja fiatal szerzők műveit, valamint fellépési lehetőséget biztosít hangszeres szólistáknak és előadóművészeknek, ezenkívül workshopokat és mesterkurzusokat szervez neves karmesterek vezetésével, segítve ezzel a jelentkező hallgatók szakmai fejlődését.

„Az az ember ugyanis, aki zenét tanul vagy zenével foglalkozik, egyéb képességeiben is előbbre jut. Megtanul közösségben dolgozni, alkalmazkodni, viselkedni, figyelni a másikra, társait elfogadni és segíteni. Azaz jobb emberré válik. A jobb emberekből pedig jobb társadalom formálódik. És ez a mi célunk” – mondta Lendvai György, a MÁV Szimfonikusok igazgatója.

Egy élő legendát üdvözölhet a közönség szeptember 4-én a Budapest Music Centerben. Jorma Panula 1930-ban született Finnország déli részén egy kisvárosban. Egyházzenét és vezénylést tanult, komponált operákat, musicaleket, egyházi zenét, egy hegedűversenyt és sok énekes művet. Pályafutása során volt Turku, Helsinki, Aarhus zenekarainak vezető karmestere, később pedig Svédország, Finnország és Dánia zeneakadémiájának karmester-tanára. E tevékenysége nyomán kapta szárnyára a világhír: „finn csodáról” beszéltek, miután egymás után kerültek ki keze alól a jobbnál jobb fiatal karmesterek. Mesterkurzusok sokaságát tartotta a világ minden táján, köztük Budapesten is, a MÁV Szimfonikus Zenekar által szervezett nemzetközi kurzuson, amelyre idén nyolcadik alkalommal kerül sor. A kurzusra a világ minden tájáról jelentkeztek. Az aktív résztvevők országai: Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Olaszország, Franciaország, Ausztrália, Taiwan, Hollandia, és Belgium. Passzív hallgatók lesznek Szlovákiából, Franciaországból, Hollandiából és Japánból.   

Jorma Panula napjainkban a világ egyik legismertebb karmestere. A karmesteri művészet sokban különbözik a hangszeres játéktól, hiszen eredménye más muzsikusok játéka révén mutatkozik meg. Panula „műhelyéből” sorra kerültek ki világhírűvé vált karmesterek: Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste és mások. 1973 után három főváros, Helsinki, Stockholm és Koppenhága zeneakadémiáján tanította a jövő karmestereit, emellett pedig mesterkurzusok sokaságát tartotta szerte a világon.

A budapesti karmesterkurzusokon részt vevő fiatal karmesterek közül ő választja ki azokat a növendékeket, akik a kurzus végén nyilvános hangversenyen mutathatják meg a közönségnek a tanultakat.

Nyitókép: Jorma Panula. Fotó: Steirer Máté