fbpx

Pályázat a Kárpát-medencei Kultúrpajta- és Tündérkert-hálózat programjainak támogatására

Az NKA Magyar géniusz program ideiglenes kollégiuma nyílt pályázatot hirdet a Kárpát-medencei Kultúrpajta- és Tündérkert-hálózat magyarországi színhelyein megvalósuló tevékenységek támogatására.

A Kultúrpajta- és Tündérkert-hálózat programnak a Kárpát-medence sajátos tájképét meghatározó, jellegzetes épületei, a pajták, tárolók és kertek szolgáltatnak helyszínt. Az NKA Magyar géniusz program célja a portákhoz kapcsolódó törekvéseknek és eseményeknek egy közös kulturális hálózattá szervezése, illetve a már meglévő és működő pajtákban zajló kulturális programok összehangolása.

A program abban nyújt támogatást, hogy ezek a helyek mind helyi, mind pedig regionális szinten közösségépítő és -formáló szerepet tölthessenek be. A pajták így olyan kulturális élettérré válnak, ahol folyamatosan van rá lehetőség, hogy kiállítások, tematikus bemutatók, szakmai előadások és beszélgetések valósuljanak meg.

A programsorozatok tematikáinak a népművészet, a zene, az irodalom, az iparművészet és az építőművészet területek közül legalább egyet érinteniük kell, de akár összművészeti jellegűek is lehetnek.

A program a népi építészeti örökségvédelem szerepét is betölti, hiszen hozzájárul a hagyományos faluképek megőrzéséhez, és azok sajátos értékére hívja fel a figyelmet.

Kiemelt cél, hogy a kultúrpajtákat összekapcsolja a Tündérkert-mozgalommal.

A generációkon átívelő, hagyományokat mentő és gyűjtő Tündérkertek program célja az őshonos gyümölcsfák visszaköltöztetése eredeti élőhelyükre, a kertekbe, mivel a fák ápolása és gondozása a továbbörökítés és visszatanulás szempontjából nélkülözhetetlen. Ily módon válnak a Tündérkertek közösségi terekké – akárcsak a pajták.

A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 400 000 000 Ft, az igényelhető támogatás összege pályázatonként maximum 10 000 000 Ft.

Pályázatot benyújtani az NKA portálján keresztül 2022. június 29-én éjfélig lehet.

A felhívás, valamint a pályázattal kapcsolatos további információk elérhetők az NKA honlapján: itt: az NKA Magyar géniusz program ideiglenes kollégiuma nyílt pályázati felhívása és itt: NKA Magyar géniusz program ideiglenes kollégium.

A nyitóképen Kovács Gyula, a Tündérkert-mozgalom megalapítója. Fotó: Bach Máté

A rovat további cikkei