A beregszászi színházban tartott sajtókonferencián Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a kormány májusban határozott Kárpátalja kulturális fejlesztésének támogatásáról, és erre a célra 2019-ben és 2020-ban csaknem 2,5 milliárd forintot irányozott elő. Ez az összeg tartalmazza a bemutatóknak helyet adó, tíz művelődési ház teljes körű felújítását és a program támogatását.

Az utóbbi fő célja a kárpátaljai színház-, tánc- és zeneművészet sokszínűségének és értékeinek gyarapítása, a színvonalas előadásoknak, koncerteknek az eljuttatása a közönség széles rétegeihez, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. A program célja továbbá, hogy a gyermek- és ifjúsági korosztályt az előadóművészetekre fogékony nézővé neveljék a határon túli magyar kultúra ápolása érdekében.    

A miniszteri biztos azt is elmondta, hogy a Kárpátaljai KultúrKaraván programjában öt hazai és egy kárpátaljai kiemelt kulturális intézmény − a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház, a Magyar Állami Népi Együttes, a Filharmónia Magyarország NKft., a Nemzeti Színház, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház − viszi sikerprodukcióit a kárpátaljai színpadokra.

Mivel Kárpátalján a bemutatók számára nem voltak megfelelő helyek, mert a szovjet időszakban épült kultúrházak romos állapotba kerültek, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) karöltve sikerült tíz, központnak számító településen kiválasztani azokat a művelődési házakat, amelyek a felújításukat követően méltó helyszínei lesznek az előadásoknak.

Már felállt a Rákóczi-főiskola és a beregszászi színház munkatársaiból álló csoport, amely a bemutatókat szervezi majd. A produkciók első körben ingyenesek lesznek − mondta el Grezsa István, jelezve, hogy Kárpátaljai KultúrKaraván olyan modellkísérletnek is tekinthető, amely más külhoni területeken is meghonosítható lehet.    

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója hangsúlyozta, hogy számára, aki Beregszászból, a Kárpátaljáról indult, kiemelten fontos a nagyszabású és hiánypótló kulturális projekt elindulása. Hozzátette, hogy már húsz évvel ezelőtt is nagyon szomorú volt a kép Kárpátalján, mert már akkor nagyon rossz állapotban voltak a művelődési házak, s mostanra jószerivel csak a nagyobb városokban vannak színházi előadásokra alkalmas helyek. Ezért is óriási dolog − folytatta − , hogy a magyar állam felvállalta a méltó közösségi kulturális terek megteremtésének feladatát. A kulturális programok Kárpátaljára vitele minden bizonnyal segíti majd a magyarság megmaradását szülőföldjén.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy Kárpátalján kiváló a zenei élet, ezért a magyar zenei produkciók bemutatása a régióban gyümölcsöző kölcsönhatást fog eredményezni. Mint jelezte, december 5-én és 6-án négy kárpátaljai településen lép fel az In Medias Brass rézfúvós quintet és az Unicum Laude férfi énekegyüttes. A KultúrKaraván programjainak folytatásaként jövőre számos koncertet szerveznek Kárpátalján, a délelőtti előadásokkal a gyermek, este pedig a felnőtt közönséget célozva meg.

Fotók forrása: Facebook