A ?Zrínyi Miklós?Szigetvár 1566? Emlékév keretében létrejött darab a tervek szerint januárban Zágrábban, februárban pedig Szigetváron lesz látható. A Zrínyi Ilona című monodrámát november 27-én 19:30-kor a Zentai Magyar Kamaraszínház, december 2-án Beregszászon, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, december 5-én 17:00-kor Munkácson, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, december 6-án 17:00-kor pedig Ungváron, a ?Bavka? Megyei Bábszínház színpadán láthatja a közönség.

 

Zrínyi Ilona Thököly Imréhez és fiához, Rákóczi Ferenchez fűződő viszonya alkotja a darab fő gerincét, amelyben mint nő, mint anya és egyben a hazáját mindennél jobban szerető, emblematikus személyiség jelenik meg, és teszi hitelessé a konfliktusok között emberi nagyságát. A Jászai Mari-díjas rendező, Árkosi Árpád által színpadra álmodott darab helyszíne egy hajófedélzet, itt indul Zrínyi Ilona emlékidéző, múltját áttekintő vallomástétele, miközben száműzetésének helyszíne felé halad. Bár nem egyedül utazik, beteg férje, Thököly Imre és kíséretük nem jelenik meg, az eddigi életének számvetése a szenvedés végtelen egyedüllétében történik.

 

A helyszín is ezt a kiszolgáltatottságot, az önmagával való őszinte szembenézéskor szükségszerű egyedüllétet szimbolizálja. A hátsó falon a lelke kazettái láthatók, amelyekben emlékei őrződnek, de észrevehetünk a díszletben egy ácsolt utazóládát is. Utóbbiból kerülnek elő a személyes tárgyak, ruhadarabok, relikviák, az elveszett boldogság, örömök, harcok múlthoz kapcsolódó jelképei. Az előadás hiánypótló szerepet játszik a történelmi drámák sorában, amelyek a színház eszközeivel gyarapítják a nézők történelmi ismereteit ? olvasható a darabról, amelyben Zrínyi Ilonát Juhász Róza színművésznő alakítja.

 

?Zrínyi Ilona alakján keresztül képet kapunk a XVII. századi Magyarország politikai állapotáról, katonai eseményeiről, a kuruc korszak kezdeteiről. Emlékeiben megidézi apját, Zrínyi Pétert, akit hős katonaként az osztrák császár perbe fogott, és árulás koholt vádjával kivégeztetett? ? olvashatjuk a kulturkuria.hu oldalon. Mint írják: ?a darab tömören ragadja meg életének fontos pontjait, és ezekből fonja meg egy rendkívüli személyiség portréját a dráma lehetőségeit kihasználva?. A monodráma hitelesen mutatja be Zrínyi Ilona példás személyét, mely nem merülhet a feledés homályába.

Fotó: Csákvári Zsigmond