A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház – mondta el Olt Tamás a jövő évad terveit bemutató csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Nagyon inspiráló az a bizalom, amelyet ebben az évadban nézőinktől kaptunk, és köszönjünk, hogy ilyen sikeresnek érezhetjük magunkat!” – mondta el a Karinthy Színház évadértékelő és jövő évadra szóló terveit bemutató sajtótájékoztatóján Olt Tamás igazgató. Az idén Jászai Mari-díjjal kitüntetett színművész, író, rendező, színigazgató háláját fejezte ki a színház már régóta hűséges közönségének, és köszönetet mondott azoknak az új nézőknek, akik bizalmát az idei évadban nyerte el a teátrum. „Az, hogy mind az előadások számában, mind pedig jegyeladásban sikerült még az előző évadot is felülmúlni, sok erőt, szeretetet és biztatást jelent az egész Karinthy családnak” – tette hozzá.

Ilja Bocsarnikovsz orosz-lett rendező, a színház művészeti vezetője elmondta, hogy június 4. és 5. között szervezik meg a Nemzetközi Történetmesélő Fesztivált Berecz András mesemondó fővédnökségével.

Idén három ír történetmesélő, Colin Urwin, Jack Lynch és Joe Brennan angol nyelvű előadásait magyar nyelvre tolmácsolva hallgathatják meg a nézők június 4-én, este pedig közönségtalálkozóra várják az érdeklődőket. Június 5-én kerekasztal-beszélgetéssel zárják a programot. Mindkét eseményt Berecz András moderálja.    

A művészeti vezető elmondta, hogy június 8-án megrendezik az első Karinthy New Wave Festivalt is, amellyel céljuk, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a külföldi és a magyar színházi alkotók között.

A programon három külföldi rendező, Marfa Gorvits, Enrico Bonavera és Ilja Bocsarnikovsz három különböző színházi műfajt képvisel majd, és magyar színészekből álló csoportokkal fognak együtt dolgozni hat napon keresztül. A hetedik napon, június 8-án este minden csoport bemutatja saját, húszperces előadásában Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című drámáját. A darab fő témája a színház és a való élet átjárhatósága. A bemutató után kerekasztal-beszélgetésre is várják a nézőket.    

Olt Tamás a következő évadról szólva kiemelte, hogy szeptembertől Vándor Éva színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja is csatlakozik a társulathoz, valamint vendégművészként fellép majd a színházban Nagy-Kálózy Eszter, Makranczi Zalán, Mészáros András, Mikó István, Széles Tamás, Trokán Péter, valamint Dallos Bogi és Puskás Péter is.    

Balázs Andrea, Trokán Péter és Nagy-Kálózy Eszter.jpg
Balázs Andrea, Trokán Péter és Nagy-Kálózy Eszter

A hagyományokhoz híven, Karinthy Márton alapító igazgató születésnapján, szeptember 1-jén tartják az évad első bemutatóját, amely Florian Zeller francia drámaíró, dramaturg, forgatókönyvíró Az anya című drámája lesz. A darab a Karinthy Színház és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata koprodukciójában készült el. A két szereposztásban Bokor Barna színművész személye azonos, ő Marosvásárhelyen és Budapesten egyaránt játszani fog, hozzá csatlakozik a Karinthy Színházban Nagy-Kálózy Eszter, Kovács Vecei Fanni és Karácsony Gergely színész is. Az előadás magyar nyelvű bemutatóját május 3-án a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban tartották. A darab egy, a fiát felnőni és elengedni képtelen anya történetét meséli el – mondta el Nagy-Kálózy Eszter.    

Nagy-Kálózy Eszter Karinthy Színház.jpg
Nagy-Kálózy Eszter

Az évad következő bemutatója Jason Robert Brown The Last Five Years Az elmúlt öt év című romantikus musicalje lesz. Az előadást Dallos Bogi és Puskás Péter főszereplésével állítja színpadra Mihail Rahlin rendező, Grósz Zsuzsanna zenei vezetésével, élő zenekarral. A darab egy házasság utolsó öt évéről szól azzal a csavarral, hogy a feleség a házasságuk végétől indítja a történet elbeszélését, míg a férj a kapcsolatuk kezdetétől halad időrendben, a történet pedig valahol félúton találkozik – mondta el Dallos Bogi.    

Október 31-én, halloween éjszakáján mutatják be a Kísértetház (The Enfield Haunting) című horrort Alekszej Zolotovickij rendezésében. A londoni West End színpadán idén januárban bemutatott előadás főbb szerepeiben Balázs Andrea, Lux Ádám, Mohácsi Norbert, Dobra Mara és Kovács Vecei Fanni lépnek színpadra.    

Jövő év tavaszán lesz látható Csehov Sirály című színműve Olt Tamás rendezésében. Az igazgató kiemelte, hogy a darabban Vándor Éva, Mikó István, Széles Tamás és Trokán Péter mellé csatlakoznak a Karinthy Színház társulatának alapító tagjai, köztük Balázs Andrea, Kovács Vecei Fanni, Mikecz Estilla, Karácsony Gergely, Mohácsi Norbert és Németh Gábor.    

Ilja Bocsarnikovsz művészeti vezető rendezésében az évad utolsó bemutatójaként Jevgenyij Griskovec kortárs orosz író és színész Az ostrom című komédiája kerül színpadra Makranczi Zalán, Mészáros András, Mohácsi Norbert, Karácsony Gergely és Kovács Vecei Fanni szereplésével.    

A Karinthy Stúdióban pedig Karácsony Gergely monodrámáját tűzik műsorra 152 lépés Auschwitz felé címmel, Nagy Márk rendezésében.

Fotók: Forgács Bea/Karinthy Színház