(MTI) - A művész özvegye, Csernus Katalin festőművész Fertőszögi Péter művészettörténész kérésére elhozta Párizsból férje ollóját, s azzal vágta át az emlékszoba francia és magyar nemzeti színű szalagját, bár előtte rosszallóan megjegyezte, hogy az olló kissé rozsdás.
    
A műteremben minden ugyanúgy van elhelyezve, mint a híres montmartre-i művészházban, a Bateau-Lavoirban - mondta Lajta Gábor festő, az egyik legjobb barát. Fölhívta a figyelmet az antik mozdonymodellekre, amelyeket Csernus Tibor készített és a plafonról lógó repülőkre, amelyek szintén az ő munkái és ráadásul működnek is. Az egyik sarokban kinagyított fotón a modellek előtt áll bajszosan, hetykén, dzsekiben, mint egy valódi pilóta.
 
   
Hubertus Sulkowski, a művész franciaországi ügyvédje és képeinek legnagyobb gyűjtője megerősítette az újságíróknak, hogy a műterem pontosan ilyen volt Párizsban is, "de a gomolygó cigarettafüstöt, a rendetlenséget és a port nem lehet rekonstruálni."
   
A Kogart ház második és harmadik emeleti kiállítótermében látható péntektől a Sulkowski-gyűjtemény, több mint 40 festmény, a '80-as, '90-es évek végéig készült anyag, Caravaggio és Hogart stílusában festett nagyméretű olajképek, amelyeket többségében először láthat a magyar közönség. A csíkszeredai születésű ügyvédet, akit a művész csak Hupinak szólított, több mint 25 éves kapcsolat fűzte Csernus Tiborhoz. Gyűjteményét december 31-ig láthatják az érdeklődők a Kogart házban.
   
Fertőszögi Péter művészettörténész, a kiállítóház főkurátora elmondta, hogy a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a nyáron hozta haza Párizsból - az Uniqa Biztosító támogatásával - a kortárs festészet egyik legnagyobb alakjának, Csernus Tibornak a hagyatékát. A művész 1964-től haláláig, 2007-ig élt és dolgozott a francia fővárosban.
   
A hagyatékot - mintegy 900 művet, festményeket, pasztelleket, akvarelleket, szénrajzot és 600 könyvillusztrációt - három év alatt földolgozzák olyan mértékben, hogy az kutatható legyen. Az alapítvány úgy tervezi, hogy a teljesen földolgozott anyagot 2011 őszén átadja. A Kogart Galéria épületében kutatószoba is rendelkezésre áll majd a Csernus Tibor munkásságát tanulmányozni kívánóknak.