1.

Húsvéti vásár a karácsonyi vásárok mintájára

Győr, március 23. és 31. között

Már megszokott, hogy decemberben ellátogatunk a karácsonyi vásárra. Húsvét előtt szintén hangolódhatunk az ünnepkörre a tavaszköszöntő vásárban, ahol egyedi kézműves termékek, gyönyörű ajándékötletek, különleges finomságok várják az érdeklődőket. Kézzel festett tojások, fafaragások, díszek, kerámia termékek, kézműves szappanok sorakoznak fel az Arany János utcai vásár pavilonjaiban, ahol tojásfestők, kosárfonók, keramikusok, bőrösök és még számos mesterség készítői beszélgetnek majd a látogatókkal.

A húsvéti vásár hétköznaponként délelőtt kilenc órától este hat óráig, szombaton pedig délelőtt kilenctől délután kettőig tart nyitva.

 

2.

Húsvétra várva kiállítással

Tatabánya, március 23. és 29. között

Húsvétra várva címmel nyílik kiállítás Plugor Sándor grafikusművész és Imets László fametsző-grafikusművész munkáiból Tatabányán a Vértes Agórájában március 23-án.

 


3.

Gyerekkönyv az ünnepről

Liane Schneider Bori és a húsvéti nyúl című könyve idén jelent meg a Manó Könyveknél. ?Bori tulajdonképpen már nem hisz a húsvéti nyúlban. Mégis furcsa, hogy éppen húsvét előtt ugrál át egy nyuszi a kertjükön. De Bori hamar megfelejtkezik róla, mert nagyon lefoglalja a tojásfestés. Végül eljön a húsvét ? és Borinak meg kell mentenie a húsvéti nyuszit? ? olvashatjuk a könyv fülszövegében.

 

4.

Húsvéti hagyományok kialakulása

Tészabó Júliának a Kossuth Kiadónál jelent meg 2011-ben a Húsvét ? Magyar hagyományok című könyve. ?A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amely az istenné vált ember, a feltámadás és a megváltás tanításához kapcsolódik. Tészabó Júlia művészettörténész tanulmányában végigvezeti az olvasót az ünnep kialakulásának folyamatán, bemutatja ősi kulturális gyökereit, szimbólumait és szokásrendjét. A képzőművészeti ábrázolások mellett megismerhetjük napjaink húsvétját is. A kötetet kísérő illusztrációk magángyűjtők és múzeumok anyagából kerültek ki? ? írják a kötet fülszövegében.

 

5.

Mi történt valójában?

A húsvét története című, magyarul beszélő, angol ismeretterjesztő film 2000-ben készült, és ?hasonlóan a Karácsony története című filmhez ez a dokumentumfilm is utánajár a húsvét ünnepével összefüggő valóságos és vélt történéseknek. Több hittudós és gyakorló lelkész, pap, valamint vallástörténész szólal meg pro és kontra? ? írják a port.hu-n.

Kultúra.hu

Fotó: pixabay.com