Ungváron született 1965. május 3-án, és már kiskorától kezdve meghatározta a zene az életét. Általános iskolában zongorázni tanult, 14 évesen kezdett dalszöveget írni, elmondása szerint a Beatles Egy nehéz nap éjszakája című filmje indította el a zenei pályán. A gimnáziumban Cipőfűző néven bandát alapított, népszerű popslágereket játszottak, és ekkor kapta a Cipő becenevet. A zenekarral még a sorkatonaság alatt is koncertezett, 1983-ban a sárvári diáknapon verseivel és dalszövegeivel díjakat nyert, és megismerkedett Bródy Sándorral. 18 évesen Budapestre költözött és a konzervatórium előkészítőjébe járt, miközben vasutasként és újságkihordóként dolgozott.

Cipo

 

1990. február 23-án alapította meg a Republicot Tóth Zoltánnal, Boros Csabával, Bali Imrével és Szilágyi Lászlóval. A Beatrice előzenekaraként kezdték, de hamar saját koncerteket adtak. Cipő több mint 240 dalt írt a Republicnak, de emellett más előadóknak is szerzett, például Koncz Zsuzsának vagy Halász Juditnak. 2010-ben, az együttes megalakulásának 20. évfordulója alkalmából az együttes megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztjének polgári tagozatát.

 

Évek óta krónikus szívritmuszavarban szenvedett, 2009-ben operáción is átesett. 2013. február 15-én szívrohamot kapott, próbálták újraéleszteni, de a 40 perces oxigénhiányos állapot következtében harmadfokú kómába került, ahonnan aztán nem tudott visszatérni. Orvosai bíztak a felépülésben, még gégemetszést is végeztek rajta, hogy jobban áramoljon az oxigén, de pár biztató jel ellenére március 11-én elhunyt.

 

Március 22-én helyezték örök nyugalomba a kistarcsai temetőben, ahol tiszteletét tette a magyar könnyűzenei élet krémje. Poszthumusz Artisjus-díjat és Fonogram életműdíjat kapott, valamint Kistarcsa díszpolgára lett. A 2013-as Sziget Fesztivál -1. napján Cipő-emlékkoncertet rendeztek a tiszteletére.

 

Cipő idén lenne 50 éves.

 

Forrás: wiki