fbpx

Két magyar előadás szerepel a Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál programjában

Tizennégy előadással, köztük az egri Harlekin Bábszínház és a Szabadkai Gyermekszínház magyar nyelvű produkcióival várja a legkisebbeket idén a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál, amelyet szeptember 17. és 22. között rendeznek meg.

A rendezvény fődíja, a Grand Prix mellett díjat osztanak a legjobb előadásnak, a legjobb rendezésnek, a legjobb forgatókönyvnek, a legjobb zenének, a legjobb báboknak, a legjobb színészi vagy animátori játéknak, illetve különdíjat adnak az eredetiségért és fantáziáért. Kiosztják a Kis herceg-életműdíjat is, amelyet idén Amela Vucenovic boszniai színész-rendező, Bonjo Lungov bolgár színész-rendező, valamint Jelena Sitar szlovén bábművész vehet át.

A produkciók Szerbiából, Magyarországról, Kínából, Dél-Koreából, Portugáliából, Romániából, Észtországból, Csehországból, Szlovákiából, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából és Montenegróból érkeznek Szabadkára.

A versenyprogramban két magyar nyelvű előadás szerepel.

Az egri Harlekin Bábszínház a Paprika Jancsi és az Ördög nyelve című zenés kesztyűbáb-előadással száll versenybe. A Paprika Jancsi legújabb kalandjairól szóló előadást Szilner Olivér rendezte. A Szabadkai Gyermekszínház Árkon innen, bokron túl című előadását Ricz Ármin rendezte. A darabot Hernyák Zsóka írta a Csodaszarvas című monda alapján. A produkcióban a látványos fényjátékok mellett magyar népi motívumok láthatók, a történet pedig a felnőtté válás kérdését járja körbe.

A fesztiválon minden darabot eredeti nyelven mutatnak be, az előadásokra és rendezvényekre a belépés díjtalan. A Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb nemzetközi gyermekszínházi fesztiváljának tartott rendezvényen az utóbbi harminc évben több mint ötven országból több mint ötszáz együttes szórakoztatta a gyerekeket.

A nyitóképen a Harlekin Bábszínház Paprika Jancsi és az Ördög nyelve című előadása. Fotó: Gál Gábor

A rovat további cikkei