A zadari Ókori Üvegmúzeumban Üveg által összekötve címmel nyílt meg a kortárs magyar üvegművészeti szcéna széles horizontját bemutató kiállítás.

Festői környezetben, az Adria partján fekvő, ritka építészeti emlékekkel büszkélkedő, élénk turisztikai életet élő városkában modern épületszárnnyal kibővített klasszicista palota ad otthont a világviszonylatban is unikális zadari Ókori Üvegmúzeumnak, amely a római kori üveg kutatási központja is egyben. A 2005-ben indult régészeti feltárások nyomán nagy számban kerültek elő időszámításunk kezdete körüli temetkezési és használati üvegtárgyak. Ez a gazdag és világviszonylatban is ritka leletegyüttes az üvegmúzeum gyűjteményi alapja, amely 2009-ben nyitotta meg kapuit.

A 1500 darabból álló gyűjtemény állandó kiállításának legunikálisabb része a teljes épségben megmaradt, hatvanöt darab nagyméretű üvegurna, amelyet számos használati tárgy egészít ki, érzékeltetve, hogy az antik világban az üveg milyen jelentős szerepet töltött be a mindennapi életben. A Kr. e. 200 és 200 közötti időszakban ugrásszerűen fejlődött a mesterség, az üvegfújó technikák jóval olcsóbbá, általánosan elterjedtté váltak, a régióban számos huta működött, az üveggel élénk kereskedelmet folytattak. A kozmetikumok, gyógykészítmények, balzsamozáshoz használt olajak tárolására alkalmas leheletfinom üvegcsék, fiolák és tartóedények, valamint ékszerek mai szemmel is kiemelkedő minőségűek és időtlen szépséggel rendelkeznek.

A magyar üvegművészek élénk kapcsolatot ápolnak a zadari intézménnyel, így több éves előkészítő munka után ebben a pazar környezetben, professzionális múzeumi kontextusban 48 művész részvételével Connected by Glass (Üveg által összekötve) címmel 2023. szeptember 15-én nyílt meg a kortárs magyar üvegművészeti szcéna széles horizontját bemutató kiállítás. A szakma proaktivitásának köszönhetően az elmúlt években felerősödtek a nemzetközi kapcsolatok, amelyet számos kitűnő kiállítás is bizonyít. Ezen csoportos tárlatok között méretét, minőségét és két hónapos időtartamát tekintve is kiemelkedő a zadari, melynek szervezője és társkurátora, Lendvai Péter Gergely üvegművész 2018-ban az üvegmúzeumban Spirit Guardians címmel egyéni kiállítással mutatkozott be a horvát nagyközönségnek. Hegyvári Bernadett üvegművész és Jadranka Belevski, a múzeum kortárs üvegművészeti anyagának kezelője társkurátorként vettek részt a kiállítás megrendezésében.


6508100885f0d56192b77e98.jpg
Fotó: Balogh Eleonóra

„A kétezres évek elejére elmondhatjuk, hogy kis egyéni műhelyekben is tudnak nagy formátumú üvegalkotások is születni. Ezek az alkotások unikálisak, formabontóak, trükkösek, esztétikusak, izgalmasak, és ezt nemzetközit díjak, elismerések támogatják. Olyan széles skálán, színes palettán mozog az üvegművészet, ami szétfeszíti a határokat. Ugyanakkor összeköt minket. Az üveg nem kizárólag önmagában, magát a matériát értve kapcsol össze bennünket. Az alkotó individuumok önálló utakon járnak és kísérleteznek az anyaggal, amely mögött komoly szellemi mondanivaló van. Tehát gondolati úton is kapcsolódunk egymáshoz, így sokoldalú és sokrétű az összefonódás, szakmai fóruma és állandóan pulzáló közössége van az üvegművészetnek” – írja Lendvai Péter Gergely a közel 100 oldalas, képekkel gazdagon illusztrált, kétnyelvű katalógus bevezetőjében.

A kiállítás címadása többek között arra utal, hogy az ókori üveg történései és a melegüveg-technikák hogyan kapcsolódnak össze a kortárs magyar történetekkel, hogyan vannak jelen számos üvegművészeti alkotásban, a technológiák legszélesebb spektrumát mutatva, a magyar alkotók világszínvonalú felkészültségének bizonyítékaként. Az elmúlt 14 évben 138 kiállításból 55-öt a kortárs üvegművészetnek szenteltek, az intézmény stratégiai célja pedig egy nemzetközi kortárs üveggyűjtemény létrehozása és utaztatása is. A gyűjtemény jelenleg 100 műtárgyból áll és az együttműködésnek köszönhetően hamarosan számos magyar alkotással fog gyarapodni. A tervek szerint az elkövetkező években a magyar művek prominens nemzetközi kontextusban, a zadari múzeum gyűjteményeként, egy vándorkiállítás részeként járják majd a világot.

A kiállítás 2023. november 15-ig tekinthető meg.

A nyitóképen részlet a kiállításból. Fotó: Koós Anna