ac_meghivo_online_180509

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum idén harmadik alkalommal rendezi meg a kortárs művészeti fesztiválját, a két hétig tartó Art Capitalt június 9. és 24. között. A Kárpát-medencében egyedülálló módon számos új képzőművészeti tárlattal készülő rendezvénysorozat idén 24 tematikus kiállítással, 52 művésszel és 136 programmal várja közönségét. Az idei Art Capital Az Édenkert nyomában címet viseli, amely a tavalyi Velencei Biennálén is kiállító, a fesztivál keretében Szentendrére érkező Mohau Modisakeng ?kert ideájából? ered. Ezen tematika mentén a kortárs képzőművészek munkáikban a modern embernek a természethez fűződő viszonyát, a Paradicsom utáni vágyakozását járják körül. Az Art Capitalon bemutatkozó művészeket a bibliai Paradicsom, azzal együtt annak meghatározó elemei, a termékenyítő víz, az áramló folyó, a természet, a föld, a szabadság foglalkoztatta.

 

Mohau Modisakeng dél-afrikai művész mellett érkeztek alkotók többek között Franciaországból, Németországból, Lengyelországból, Svájcból, Belgiumból, Spanyolországból, Romániából, Hollandiából, Macedóniából, Olaszországból és az USA-ból is. Szentendén megtekinthetjük továbbá Yoko Ono munkáit is! A japán művésznő alkotásait, aki legutóbb Liverpoolban, valamint a New York-i Modern Művészeti Múzeumban állított ki, most Szentendrén, a Fő téri Kmetty Múzeumban láthatjuk. Mellette a szentendrei fesztivl keretében megismerhetjük Daniel Richter, Angelika Markul, Daniel Spoerri, Justin Mortimer és Žarko Bašeski alkotásait is.

Yoko_Ono__Bastet_1988_bronz
Yoko Ono: Bastet, bronz, 1988

 

A hazai képzőművészek közül a korábban Velencében is bemutatkozó Mátrai Erik a templomdombi Czóbel Múzeum udvarán állítja fel a Kilátás című, ötméteres (magasles) művét. A június 9-ei megnyitó egyik különlegessége Gergye Krisztián nagyszabású térinstallációja és performansza lesz a Duna-parton. A hazai művészvilágból továbbá olyan meghatározó alakok is részt vesznek az Art Capitalon, mint Baksai József, Csurka Eszter, Szűcs Attila, Nagy Barbara, Németh Ágnes és Várnai Gyula. A fesztiválon bemutatkoznak a nagyváradi fiatal alkotók is, valamint találkozhatunk a modern magyar művészet klasszikusainak, köztük Ámos Imre, Anna Margit, Czóbel Béla, Ferenczy Béni, Ferenczy Noémi, Ilosvai Varga István, Kmetty János munkáival is.

Shot_03_0046_EDIT_atkelo_5
Mohau Modisakeng: Passage

 

A képzőművészet mellett 2018-ban is gazdag irodalmi progarmot kínál a Art Capital: Závada Péter, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófy, Nádasdy Ádám, és Térey János is önálló felolvasó-estet tart a fesztiválon, Nádas Péternek pedig köztéri fotókiállítása nyílik a városban. Ezúttal hangsúlyos szerepet kap a film is, hiszen a Dunán (egy hajón) felállított hatalmas ledfalon ingyenes vetítésekkel várják a filmvilág szerelmeseit. Három és fél napon át 36 filmet láthat a közönség: Ruben Östlund, Wim Wenders, Julian Riberio Salgado, Jim Jarmusch és Michael Haneke új filmjei mellett megnézhetjük Pálfi György Final cut című művét és Bódy Gábor klasszikusát is, a Nárcisz és Psychét, valamint a Psyche és Nárciszt.

Kilatas_-_Matrai_Erik
Mátrai Erik: Kilátás

 

Mindezeken túl természetesen az idei Art Capitalon is lesznek koncertek, színházi előadások, tárlatvezetések, gyerekfoglalkozások és konferenciák. Az alkalmi művészeti kertek és az időszaki tárlatok a programok után is látogathatóak lesznek, egészen őszig.

 

További információ az Art Capital 2018 Facebook-oldalán található.