(MTI) – A régi népi hagyományokra emlékező fesztivál ezúttal is a Gyarmati vigasságok elnevezésű programmal kezdődik. A péntek esti, 18 órai megnyitót követően tradicionális és modern harcművészeti bemutató várja az érdeklődőket, majd szombaton és vasárnap is késő éjszakába nyúló kulturális műsorokat rendeznek. A népzenei és néptáncegyüttesek mellett fellép a Bagi-Nacsa páros, lesz táncshow a Szombat esti láz televíziós verseny résztvevőivel, illetve Demjén Ferenc-, Abrakazabra-, TransylMánia-, Querter- és Kárpátia-koncert is.
   
 Kárpátia
 
Augusztus 18-tól a szatmári ifjúsági találkozóra várják a fiatalokat Túristvándiba, másnap pedig kezdődik a nemzetközi halászléfőző-verseny, amelyet augusztus 20-án estig kulturális program színesít. A híres szatmárcsekei szilvalekvárfőző-verseny augusztus 21-22-én lesz, vályogból készült katlanokban készítik majd a “fekete aranyat”. A hatalmas rézüstökben három mázsa gyümölcsből főznek lekvárt, amelyet ugyancsak megkóstolhatnak a fesztivál vendégei, az elmaradhatatlan szatmári szilvapálinkával együtt.
   
 Made in Hungária

Tunyogmatolcson augusztus 23-án rendezik a Szamos-parti találkozót, s az egésznapos programot este Edda-koncert zárja. Az ugyancsak neves penyigei Szenke-parti nagyvásár időpontja augusztus 23., vasárnap. A programban lesz Bajor-Koós show, Desperadó-koncert és vízimozi is a Made in Hungária című film vetítésével.

 
 
A zárórendezvény az augusztus 29-i nemzetközi diófesztivál, amelynek helyszíne Milota. Dió felhasználásával készült ételek versenyét is megrendezik, népi gyógymódbemutatóval, Bikini-koncerttel, majd virradatig tartó bállal.