?Mindaz, amiért a Pécsi Országos Színházi Találkozó a tavalyi évben kiállít, azok az elmúlt esztendőben megvalósultak? ? hangsúlyozta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Hozzátette: ?azt mondtuk tavaly, hogy a POSzT él, élni akar és meg fog újulni. Lám, a POSzT megújult?. Az elmúlt évhez képest növekedett a POSzT államit támogatása ? ennek elérését szintén tavaly döntötték el ?: most a tavalyi 60,5 millió forint helyett 65,5 millió forint támogatást kapott a rendezvény, és természetesen a város is ott áll a POSzT mögött. ?Önök ? a közönség és a szakma ? harcolták ki, hogy a POSzT ne csak folytatódjon, de új sebességfokozatba is tudjon kapcsolni? ? jegyezte meg az államtitkár. Bejelentette továbbá, hogy az idei 250 milliós fesztiváltámogatás jövőre megduplázódik: a 2017-es költségvetésben így már félmilliárd forint jut a nyári fesztiválokra. Hoppál Péter zárásként hangsúlyozta: ?a POSzT van, a POSzT volt és a POSzT lesz?.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta: a POSzT nagyon fontos a város életében. ?Tavaly a háttérben mély konfliktusok kezdtek kirajzolódni, olyan ellentétekre kellett rájönni, hogy picit aggódtam a POSzT miatt. Hála Istennek, az elmúlt év hatalmas változást hozott a POSzT életében ? sikerült minden konfliktust megoldani az új vezetés által. A POSzT új időszakát kezdi meg ebben az évben, és bízunk benne, hogy nagyon sok éven keresztül ez a lendület továbbvisz bennünket? ? mondta a polgármester.

?A színház nem létezik néző nélkül, az élet nem létezik játék nélkül? ? mutatott rá Piros Ildikó Kossuth-díjas színművész, a POSzT díszvendége. ?A színház olyan szolgálat ? fűzte hozzá ?, amely ha csak pár órára is, segít kilépni a saját életünkből, hogy a játszók mások életén keresztül felmutassanak történeteket, sorsokat.? Kiemelte: nagy kitüntetés számára, hogy díszvendége lehet a fesztiválnak. ?Kezdődjék a játék!? ? indította útjára Piros Ildikó a POSzT-ot.

Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója a megnyitóbeszédek végén átadta a teátrum kulcsát Magyar Attilának, a POSzT Kft. ügyvezetője ezzel megnyitva a majd? tíznapos fesztivált.

Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András