A lehetséges új főigazgató személyére vonatkozóan egyelőre csak találgatások vannak, sőt még a pályázók névsora sem ismert, de jó néhány olyan név forgalomba került már, amelyek között nagy valószínűséggel ott van a poszt következő betöltőjéé is.

A Magyar Nemzeti Múzeum L. Simon László november 6-ai elbocsátása után megüresedett vezetői székére február 5-éig lehet jelentkezni. A pályázatot december 20-án írták ki.

Az Index információi szerint Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója, Csornay Boldizsár, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese, a pécsi Janus Pannonius Múzeum korábbi igazgatója, a Magyar Nemzeti Múzeumot jelenleg megbízott főigazgatóként vezető Hammerstein Judit, Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága igazgatója, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke, Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese és Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese esélyes a posztra. Többen úgy vélik, hogy utóbbi lehet a befutó.

A pozíció betöltéséhez mesterfokozatú végzettségre vagy jogászi, közgazdászi, szakmai és vezetői gyakorlatra van szükség. Az érvényes pályázatot benyújtó jelölteket harminc napon belül meghallgatja a Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért szakmai bizottság. A győztes személyéről a pályázati határidő lejártát követő hatvan napon belül a miniszter dönt.

L. Simon Lászlót tavaly novemberben a World Press Photo kiállítás körül kialakult vita után menesztették a vezetői székből. Mint írtuk, Csák János kulturális és innovációs miniszter indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.