A 49. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemhez már öt éve kapcsolódó Tervező Tábort július 1. és 3. között rendezték még Sárvár városában; ennek keretében olyan megoldási javaslatokat igyekeztek kidolgozni, melyek segíthetik a települések fejlődését ? mondta Majtényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a 2016-os Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem megnyitóján. Puskás Tivadar, Szombathely megyei jogú város polgármestere megjegyezte: a Szent László-program támogatásának köszönhetően színvonalas tanácskozás veszi kezdetét, mely során Szombathely építészetéről is szó esik majd.

DSC_6124_Copy

 

Körmendy Imre, a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem tanácsának elnöke hangsúlyozta: ?a város élő szervezet, melynek titkait ki kell fürkészni, mielőtt megváltoztatjuk?, majd hozzátette, hogy a kétezer éve fennálló városok ? akárcsak Szombathely ? messze túlmutatnak az emberi életeken. Az idei Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem előadásai által arra a kérdésre igyekeznek válaszokat adni, hogy ki tervezi a várost. Ez azért fontos kérdés, mert a városépítészet befolyásolja a városok történetét és a társadalom életét, a község szó valójában közösséget jelent, mely feltételezi, hogy a település minden tagja részt vesz a város alakításában. ?Olyan korban élünk, melyben mintha csak a politikusok döntésein alapulna a városépítészet? ? jelentette ki Körmendy Imre, majd hozzáfűzte: fontos megtudni, hogyan vélekednek erről a politikusok. A 49. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem első előadása e kijelentéshez kapcsolódott.

DSC_6225_Copy

 

Döntések és kölcsönhatások a várostervezésben politikusi szemmel című előadása keretében L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára, miniszteri biztos, József Attila-díjas író, költő Körmendy Imre kijelentésével kapcsolatosan megjegyezte: a politikusok nem vették át a tervezők szerepét. A fő kérdés inkább az: lehet-e a politika megrendelői szerepben? A magyar műemlékállomány jelentős része pusztul, ezt pedig meg kell akadályozni ? hangsúlyozta L. Simon László, majd kiemelte: a műemlékeket élményszerűvé kell tenni a közönség számára, amelyhez azt az elvárást kell teljesíteni, hogy ne csak a megmaradt romokat őrizzük meg, hanem rekonstruáljuk mindazt, ami egykor létezett. E téren azonban nincs szakmai konszenzus ? mondta L. Simon László, majd felsorolta azokat a területeket, melyek között konfliktus húzódik. Ilyen például a régészet és a műemlékvédelem, illetve a politika, a megrendelő és az építész szakma közötti egyetértés hiánya.

DSC_6220_Copy

 

Nem szabad elvitatni a politika megrendelői jogát ? hangsúlyozta L. Simon László. A szakmának azt kell meghatároznia, hogy az adott épület hogyan legyen ízléses, helyi kultúrába illeszkedő, költséghatékonyan üzemeltethető, a középületek, a közintézmények esetén azonban a mindenkori politikának kell a megrendelőnek lennie. Ez óriási felelősség ? tette hozzá, majd kiemelte, hogy a közösségi identitást jelentő alapokat a politikának szem előtt kell tartania. A politika a várostervezés és a városépítészet során nagymértékben támaszkodik a szakmára, ám a gondtalan és a hatékony együttműködéshez szakmai konszenzusra és erős főépítészeti rendszerre lenne szükség.

Nincs egyértelmű válasz arra kérdésre, ki tervezi és építi a várost. A politika, az építtetők, a tervezők és a lakosság egyaránt részt vesznek a város alakításában, de a legfontosabb, hogy a felelősség is közös ? zárta a 49. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem nyitó előadását L. Simon László. Az öt nap során számos, a témát boncolgató tanácskozás hallható a több mint kétezer éves városban, Szombathelyen.

Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond