Cannes-t, Camerimage-t és TIFF-et megjárt versenyzők, az utóbbi két év kiemelkedő magyar filmjei az operatőrök éves seregszemléjén.

Jelenet a Libertate '89 – Nagyszeben című filmből. Forrás: Mythberg Films
Jelenet a Libertate '89 – Nagyszeben című filmből. Forrás: Mythberg Films

A szakmai előzsűri döntése alapján kilenc nagyjátékfilm, hat dokumentumfilm és 22 rövidfilm került be az október 8. és 12. között megrendezendő 8. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál végleges versenyprogramjába. Köztük van a Libertate ’89 – Nagyszeben, az Elfogy a levegő, a Lefkovicsék gyászolnak vagy a Mesterjátszma. 

A legnívósabb operatőri díjakra jelölt, a lengyel Camerimage, a cannes-i Golden Camera vagy a TIFF mustráin szereplő nemzetközi alkotásokon túl a szegedi versenyprogramot alkotó 37 műből 18 teljesen, míg négy koprodukció keretében készült magyar alkotás, ami azt jelenti, hogy a fesztiválon az utóbbi két év legjobb hazai filmjei is indulnak. A beérkezett művek nívóját jelzi, hogy a válogató zsűri nem tudta betartani az előre meghatározott szigorú időkeretet, így a 2024-es fesztiválprogram még a korábbiaknál is gazdagabbnak ígérkezik.

A versenyző filmek mellett a szervezők számos, a fesztivált színesítő eseménnyel készülnek: folytatódik a Magyar Operatőrök Hete, újra lesz Best of Friss Hús, diákfilmeket bemutató blokk, és nem maradnak el a szakmai beszélgetések, workshopok, közönségtalálkozók sem. Az operatőrökre fókuszáló filmszemlének idén is a szegedi Belvárosi Mozi ad otthont.