A 25 éves Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep munkáiból nyílik szerdán kiállítás szentendrei MANK Galériában, ahol többek között magyar, szlovák, lengyel, japán és mongol művészek alkotásai is láthatók lesznek.

A Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep egy jelenléten alapuló művészeti színtér és műhely, ahol évente más-más tematika szerint zajlik az alkotói munka. Cereden maga a település, annak hagyományai, használati tárgyai és a falut körülvevő táj kínál gazdag témát és ösztönzést az alkotómunkára. A nemzetközi kortárs művészeti projekt egy alkotói folyamat, ami a találkozáson és a beszélgetésen alapul a helyben lakó falusi emberek és különféle európai nagyvárosokból érkező képzőművészek között.

A művésztelepre meghívott alkotók hivatásos
képzőművészek. A meghívás főbb szempontjai a művésztelep koncepciójához,
tematikájához illeszkedő alkotói munka, a szakmai elismertség, a művésztelep
vezetése által felfedezett és bemutatni kívánt művész és a művésztelep
gyűjteményének bővítése. A huszonöt éves működés alatt több száz, különféle
művészeti műfajt képviselő művész és művészeti szakember kapcsolódott be a
munkába. Jelenleg pályázat vagy meghívás alapján egy- és többhetes
rezidenciaprogramok is megvalósulnak a művésztelepen.

Az Élet-Jelek című kiállítás kurátora Palik Eszter képzőművész. A kiállító művészek Magyarországról többek között Krnács Ágota, Szemethy Imre, Szemethy Orsi, Sánta László, Palik Eszter, Sánta Eszter, Horváth-Lóczi Judit, Fürjesi Csaba és Vígh Krisztina, de szlovák, lengyel, cseh, litván, brit, mongol, finn, orosz és japán művészek alkotásai is láthatók lesznek a tárlaton.

A művésztelep 1996-ban indult el azzal a céllal, hogy szakmailag támogassa a magyar képzőművészeket, valamint tematikus művésztelepeket és kiállításokat hozzon létre. A művészek a kezdetek óta egyre bővülő kapcsolatrendszert építettek ki Európa más országainak hasonló szervezeteivel, alkotóival, művészeti akadémiákkal. A telep helyszíne Nógrád megyei Cered falu, a telepen található épületegyüttesben lakóház, műhely, színpad, múzeum és galéria is található.

A művésztelep 2019-ben ArtPiknik Cered névvel kortárs művészeti fesztivált indított el.

Az Élet-Jelek című kiállítás augusztus 30-ig látogatható.

Forrás: Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.