2021-ben Stuttgart ad otthont a Testvériesség hete elnevezésű programsorozat rendezvényeinek, amelynek részeként a Liszt Intézet Stuttgart − Magyar Kulturális Központ felkérésére a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kiállítást készített Építs nekem hajlékot! Magyar zsinagógák és közösségeik címmel a gazdagon fennmaradt, az egyes történeti korszakokat jól szemléltető magyarországi zsinagógaörökségről.

A tárlaton a középkorból megismerhetők a soproni zsinagógák, a kora újkorból pedig Mád barokk zsinagógája. Az anyagnak részét képezi az óbudai klasszicista zsinagóga története és rekonstrukciója is, kitekintéssel a bajai zsinagógára. Hangsúlyos elemként jelennek meg a pesti zsidó háromszöget alkotó Dohány, Rumbach és Kazinczy utcai zsinagógák. A stuttgarti Magyar Kulturális Központba ellátogatók megismerhetik többek között a 19. században épült győri, szegedi, valamint a nemrég felújított szabadkai zsinagógákat is. Az eseményen egy modern zsinagóga, a budapesti Hősök Temploma mellett a Teleki téri lakászsinagóga is megjelenik.

A kiállításon továbbá megtekinthetők egyebek mellett az Óbudai Zsinagóga Gyűjteményéből származó zsidó ereklyetárgyak is, valamint részletek láthatók a Teleki téri mesék című, 2014-ben készült filmtrilógiából is, mely az utolsó józsefvárosi, Közép-Európában is egyedülálló imaház közösségének életét mutatja be.

A tárlaton, amely szeptember 20-tól október 31-ig látható a Liszt Intézet Stuttgart – Magyar Kulturális Központban, a kiállított tablókon szereplő illusztrációkat egynyelvű, német videófelvételek egészítik ki, melyeket QR-kódokon keresztül tölthetnek le a látogatók mobilkészülékeikre. A kiállítást a tervek szerint vándorkiállítás jelleggel a jövőben több magyar intézetben is bemutatják.

Nyitókép: a Dohány utcai zsinagóga központi oltára. Fotó: Székelyhidi Zsolt