fbpx

Kiállítás nyílt Madridban a diaszpórában élő magyar képzőművészek munkáiból

A diaszpórában élő és alkotó magyar képzőművészeket bemutató vándorkiállítást nyitott meg Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerdán Madridban.

A tárlat anyagát a budapesti Magyarság Háza tízéves fennállása alkalmából kiírt pályázat műveiből állították össze. A válogatásba mintegy 40 alkotás került be 17 országból, többek közt Kanadából, az Egyesült Államokból, Brazíliából, Chiléből és Ausztráliából. A grafikákból, festményekből, szobrokból, fotókból álló gyűjtemény többsége a természet, a vallás és magyarsághoz tartozás témáit dolgozza fel.

A vándortálatot eddig Innsbruckban, Topolyán, Székelyudvarhelyen, Szatmárnémetiben és Budapesten láthatta a nagyközönség. A vándorkiállításhoz kétnyelvű katalógus is készült, bemutatva a diaszpórában élő magyar művészek életútját és munkásságát.

A tárlat április 5-ig látható az OCCO Art Gallery-ben

„A mai tárlaton olyan festők munkáit csodálhatják meg, akik bár távol élnek az anyaországtól, továbbra is büszkék magyar gyökereikre. Hiszem, hogy a kiállítás üzenete az, hogy nem vagyunk elveszve a nagyvilágban, és nemzetünk egysége ma erősebb, mint valaha. Kultúránk ápolásában és nemzeti identitásunk erősítésében fennállása óta kiemelkedő szerepet tölt be a Magyarság Háza: munkájuknak hála mára már a képzőművészet terén is megerősödhetett az összetartozás” – fogalmazott Szilágyi Péter a megnyitón.

Az alkotások a Madridi Magyar Nagykövetség közreműködésével az OCCO Art Galleryben tekinthetők meg a spanyol fővárosban egy hónapon át. A tárlat anyaga ebből az alkalomból kiegészült Fodor-Lengyel Zoltán Madridban élő képzőművész Médos negra című festményével.

Fotók forrása: Magyarország Nagykövetsége, Madrid

A rovat további cikkei