KESZTHELY

Régi mobilok árasztják el Keszthelyt

Milyenek voltak az első mobilok? Neked melyik volt az első vezeték nélküli telefonod? Most nosztalgiázhatsz a Nosztalgia Múzemban! Itt Mobilok a XX. században címmel több mint félszáz ?mobilőst? nézhetsz végig a kilencvenes évekből. A tárlat augusztus 1. és december 1. között látogatható. A mobilok mellett sok mást is megcsodálhatunk a helyszínen. Műfaji meghatározás nélkül mindent, ami ?érdekes, látványos és múltidéző? ? írják a Nosztalgia Múzeum oldalán. Ha még nem jártunk olyan kiállításon, amely éppen a GICCS-et helyezi középpontba, akkor itt tobzódhatunk az 1800-as évektől a retróig terjedő, mára elfelejtett használati tárgyakban. ?Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel? ? idézik Dantét a kiállítás szervezői.

 

Babák mesélnek a múltunkról

Aki elfáradna, betérhet egy ?hagyományos? kiállításra is, hiszen itt található a Babamúzeum is, amely nem csak a lányok kedvenc játékát, a babákat mutatja be, hanem minden olyan viseletet, amelyet Magyarország területén hordtak az elmúlt évszázadokban. Megcsodálhatjuk a legcifrább, legszínesebb matyó ruhákat, a palócok, csángók, svábok, cigányok, kalocsaiak viseletét. Majd az Alföldre látogatunk, ahol találkozunk egy babával, aki debreceni polgári lányként báli ruhát visel. Van itt debreceni református diák, szolnoki asszonyok, akik épp a piacra tartanak, szegedi halász és a felesége, hortobágyi csikós és solymász is. Természetesen mindenki baba formájában.

 

BALATONALMÁDI és BALATONGYÖRÖK

Fotók és festmények a víz körül

Ha valaki arra is kíváncsi, milyennek látják a Balatont a képzőművészek és fotósok, több tárlat közül is válogathat. Marton Tamás fotókiállítása Balatongyörökön tekinthető meg. A művész képeiből nyílt tárlatot 2017. augusztus 21. és szeptember 3. között nézhetik meg az érdeklődők a Jüngling Zoltán Közösségi Házban. Szintén Balatongyörökön csodálhatjuk meg a Györöki Nyári Tárlatot, melyen Orr Lajos szobrászművész és Egri Erzsébet festőművész alkotásai szerepelnek augusztus 19. és 31. között. Balatonalmádi pedig a Víz-Tükör című Balatonalmádi Országos Képzőművészeti Biennálénak ad otthont, augusztus 5. és 31. között a MAGTÁR Rendezvényházban, még a Pannónia Kulturális Központban Korzenszky Richárd OSB tihanyi bencés perjel, fotóművész tárlata tekinthető meg augusztus 11. és szeptember 30 között.

 

BALATONFÜRED

Balatonfüreden elárasztanak minket a jobbnál jobb kiállítások. A Vaszary Galériában három időszaki kiállítást is meglátogathatunk. Emberi, túlságosan emberi címmel Duray Tibor műveit láthatjuk 2017. augusztus 19. és 2018. január 7. között. Mint írják a tárlatról:

?Miért is bennünk a vágy az aranykor után, s mi visz rá egy festőt arra, hogy megbízás nélkül hosszú évekig egy olyan festményen dolgozzon, amit nem láthat teljes egészében, mert a kép jóval nagyobb, mint a rendelkezésére álló falfelület? Talán valami emberi, túlságosan is emberi. E Nietzschét idéző címmel a huszadik századi magyar képzőművészet még, illetve pontosabban újra felfedezendő alakjai közé tartozó Duray Tibor (1912-1988) művei mutatkoznak be augusztus 20-tól a balatonfüredi Vaszary Galériában. A két nagy, térben is elkülönülő, tematikus szekcióra osztott tárlat a több mint fél évszázados életműből válogat a harmincas évek diadalmas indulásától kezdődően egészen a nyolcvanas évekig.?

 

Gyerekek, ártatlanság és szépség

A Gyermek a magyar képzőművészetben című kiállítás 2017. június 24. és 2018. január 8. között látogatható. Egyebek közt Barabás Miklós, Munkácsy Mihály, Szőnyi István, Csók István, Fényes Adolf, és Vaszary János műveivel találkozhatunk. Mint a kiállításról olvashatjuk:

?Boldogság, ártatlanság, szépség, szabadon szárnyaló képzelet, a valóságot átható játékvilág, ösztönös alkotóerő. A gyermekhez manapság ilyen és ehhez hasonló pozitív fogalmak sorát társítjuk. Kiállításunk annak ered nyomába, hogy a gyermekről alkotott, koronként változó képzetek hogyan jelennek meg a képzőművészetben. A gyermeket kultúránként és koronként másként ítélték meg: hol felmagasztalták, az ember eszményi állapotaként tekintettek rá, hol pedig tökéletlen felnőttként bántak vele, akit szakadatlanul nevelni kell ahhoz, hogy a társadalom hasznos polgárává váljon. A képzőművészet érzékeny szenzorként követte ezeket a változásokat: láthatóvá tette a szülői kötődés erősödését, az érzelmek felvállalását, a modern család megszületését (vagy szétesését).

Kiállításunk négy évszázad távlatában több mint félszáz bemutatott művet tár a közönség elé a magyar képzőművészet legszebb alkotásaiból. A festmények, grafikák, szobrok, fotók és videómunka a 17. századtól napjainkig készült műveken keresztül mutatják be a témát. Minden terem egy-egy témakört jár körül, egymás mellé helyezve, ütköztetve, társítva különböző korok képalkotását az anyaságról, családról, nemi szerepekről, vidéki életről, iskoláról, nevelésről, játékról.?

 

Merülj el a biedermeierben!

Cilinder és lokni címmel az osztrák biedermeierben merülhetünk el. A Szépművészeti Múzeumból hozott képek 2017. december 31-ig tekinthetőek meg. Mint írják:

?A Szépművészeti Múzeum egyik legnépszerűbb műtárgy együtteséből kínál hosszabb időre egy gazdag válogatást a balatonfüredi Vaszary Galéria. A 19. század első felében és közepén egész Közép-Európában divatossá vált, biedermeier néven ismert művészeti stílus kialakulása a középpolgárság megerősödésével, a városi fejlődés fellendülésével van szoros összefüggésben. A Szépművészeti Múzeum épületének nemrég elkezdett felújításával járó helyzetet kihasználva vált lehetővé az, hogy a munkálatok elkövetkező éveinek ideje alatt a múzeum e fontos és mindig sikerre számító anyagrészéből egy mintegy 50 műalkotásból álló reprezentatív válogatást mutathassunk be Balatonfüred közönsége részére. Ennek során olyan kiváló festők kiállításokról és albumokból jól ismert alkotásaival találkozhatunk, mint Friedrich von Amerling, Johann Nepomuk Ender, Franz Eybl, Friedrich Gauermann, August von Pettenkofen, Johann Baptist Reiter vagy Ferdinand Georg Waldmüller.?

 

GYENESDIÁS

Avar vezér érintetlen sírjára bukkantak

Állandó kiállítás nyílt a Gyenesdiáson feltárt avar kori emlékekből. ?A '80-as években befejeződött ásatások során bukkantak a környék valószínűleg legnagyobb avar vezérének (660 körül) érintetlen sírjára. A jelentős régészeti leletanyag több európai országot is megjárt. Majd 2012-től a Gyenesdiás központjában található XIX. században épült Pásztorház biztosít ismét helyet az állandó kiállításnak, ahol a korabeli temetkezési szokásokat és a vezér sírját eredeti formában mutatják be. Interaktív táblák segítségével az avar kultúra is megelevenedik a látogatók előtt. A páratlanul gazdag, tárlókban elhelyezésre kerülő leletanyag érdekes bepillantást enged a honfoglalás előtti időkbe.?

A kiállítás látogatása ingyenes, a tárlat május 1. és szept. 30. között tekinthető meg: K-P 9-12 óráig. Helyszín: Kossuth L. u. 97. (Pásztorház, a Községháza mellett)

 

SIÓFOK

A szegények szolgálatában címmel a Ferences Szegénygondozó Nővérek múltjába és jelenébe tekint be az a kiállítás, amelyet augusztus 28-ig tekinthetünk meg a Kálmán Imre Kulturális Központ előcsarnokában. Mint írják:

?A Ferences Szegénygondozó Nővérek közössége idén ünnepli alapításának 90. évfordulóját. Ez a kiállítás a jubileum kapcsán készült, mely szeretné bemutatni interaktív formában is a Rend kezdeti éveit, lelkiségét, a nővérek szolgálatát, mindennapjait. A nővérközösség Siófokon 1991. novembere óta szolgál. Ezzel a kiállítással szeretnék, ha az itt élők és az ide látogató vendégek átfogóbb képet kaphatnának a hivatásukról.?

Kultúra.hu

Fotó: pixabay