A járványügyi helyzet miatt online lehet megtekinteni december 14-től a kiállítás megnyitóját és bemutatását, illetve az évforduló alkalmából készült emlékplakettek átadását a múzeum jelenlegi és egykori igazgatói részére. (A beszámoló a www.hradfilakovo.sk oldalon, a múzeum Facebook-oldalán, valamint a Tv LocAll helyi televíziós csatornán lesz megtekinthető.)

A múzeum létrehozásának ötlete már 1941-ben felmerült,

amikor a füleki zománcgyár előtti légvédelmi óvóhely alapjainak kiásása során egy női csontvázra és bronztárgyakra bukkantak. Drenko József mentette meg az avar kori, tíz darabból álló leletegyüttest, amely azonban a megfelelő letéthely hiánya miatt akkor még a Magyar Nemzeti Múzeumhoz került.

Időközben az ő vezetése alatt megalakult a várbizottság, amely a Bebek-torony négy emeletén tervezte kialakítani a múzeumot. 1944-ben megkezdődött a történeti, majd a régészeti kutatás, viszont a háború megszakította a múzeum alapításának folyamatát és a feltárást is.

Az első múzeumot Füleken 1951-ben hozták létre Járási Honismereti Múzeum néven, amelyet később Városi Múzeummá fokoztak vissza. 1967-ben a városba költözött a Losonci járás Járási Honismereti Múzeuma, és önálló részlegként ehhez csatolták a Városi Múzeumot. 1984-ben azonban a Nógrádi Múzeum az épület nem megfelelő állapotára hivatkozva Losoncra költözött, majd négy évvel később a helyi tárlatot is felszámolták.

A fordulópont 1993-ban következett be,

amikor a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma visszarendelte a Városi Múzeum gyűjteményének egy részét a város kezelésébe. A megújult Városi Múzeum tárlata 1994-ben nyílt meg a Vigadó három helyiségében.

2007 áprilisában megalakult a Füleki Vármúzeum járulékalapú szervezet, amely kezelésbe kapta az egykori Városi Múzeum gyűjteményeit és a füleki várat is.

Jelenleg két múzeum működik a felvidéki városban, amelyek hosszú fejlődésen, átalakuláson és átszervezésen mentek keresztül, és gyűjteményeik révén átfogó képet mutatnak a különböző történelmi korszakokról – közölték. Az egyik a füleki várban létrehozott vármúzeum, amely a város történetét térképezi fel az első írásos említéstől a 17. századig, a másik pedig a Városi Honismereti Múzeum, amelynek tárlata a vár lerombolása utáni várostörténettel foglalkozik.

Nyitókép forrása: a Füleki Vármúzeum Facebook-oldala