A 100 évvel ezelőtt indult nemzetközi segélyakcióról a Budapesti Történeti Múzeum és az ELTE Néderlandisztika Tanszéke rendez tárlatot, amelynek novemberi nyitását 2021 őszére halasztották.

A gyermekmentő vonatok a világháború után nyomorba süllyedt Magyarországról vittek nélkülöző gyermekeket Hollandiába. 1920 és 1930 között mintegy hatvanezer gyermek kapott lehetőséget a kint tartózkodásra, általában néhány hónapot töltöttek a befogadó országokban ideiglenes nevelőszüleiknél, hogy testileg-lelkileg felépülhessenek és kipihenhessék a világháború és az utána következő átmeneti időszak borzalmait, de volt, aki örökre kint maradt. Magyarország és a segélyakcióban részt vevő partnerországok − elsősorban Hollandia, Belgium és Svájc − közös történelme szempontjából jelentős és máig tartó hidakat épített az országok és emberek között. Ezzel az érzékeny és elfeledett témával foglalkozó kiállítás nemzetközi konferenciák tanulmányaiból, a gyermekvonat-akcióban érintettek leszármazottjainak elbeszéléséből építkezik, de az érdeklődőknek számos kuriózummal is szolgál.

Kiemelt kép: a Hollandiából hazaérkezett gyerekek hozzátartozóikat lesik a vonat ablakaiból. Müllner János (1870-1925) felvétele, 1921. szeptember. BTM Kiscelli Múzeum