Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész Kisvárdán, 1964-ben született, Szentendrén él és dolgozik. A Képzőművészeti Főiskola esti tagozatán folytatott tanulmányokat, de Szentendrén Barcsay Jenő, Balogh László, Deim Pál, Szántó Piroska műterme jelentették számára az igazi akadémiát. 

Monomániásan precíz mérnöki pontossága, a hűvös, racionális gondolkodás, a geometria, a logika, a rend, az arány és bűvös masinák iránt tanúsított érdeklődése az intermediális művészet felé hajtotta, amely azonban a mondriani, malevicsi természeti, humán alapú konstruktív-szürrealista festészetből és a város „motívumközpontú” spirituális hagyományaiból nőtt ki.

Az IKON kiállítására készülő új műveivel kapcsolódik a korábbi családi örökségül kapott szabásminták a háttértartalmakat elrejtő és feltáró vizuális világához. Képinstallációiban és a térben megjelenő felnagyított varróeszközeiben, valamint az objektek és grafikák együtteseiben úgy jelenik meg az ember, mint a tárgyak teremtő szelleme, aki örömét leli a talányos szerkezetek újragondolásában.

Vincze Ottó számos díjat nyert, többek között között Derkovits-ösztöndíjat, a Kunststiftung Stuttgart és a Cité Internationale des Arts ösztöndíját, Victor Vasarely-ösztöndíjat. 1987-ben tagja lett a Vajda Lajos Stúdiónak, melynek az ezredforduló után tíz évig elnöke is volt. Munkái megtalálhatók a Ferenczy Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria modern kori állandó kiállításaiban.

Fotó: Deim Balázs