Rusznák Andrást, a Radnóti Miklós Színház művészét, Gulácsi Tamást, a Móricz Zsigmond Színház tagját és Fándly Csabát, a Csiky Gergely Színház művészét jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést.

A Kaszás Attila-díj rendkívüli elismertséget vívott ki magának az évek során, és nemcsak azért, mert a legkiválóbb művészek nyerték el eddig is, hanem mert a legdemokratikusabb elismerésként a szakma és a közönség választja ki a díjazottat.

„Amikor egy civil kezdeményezésből először egy szakmai kezdeményezés alakul, amikor egy szakmai kezdeményezésből egy magas rangú díj alakul ki, akkor megkérdőjelezhetetlen, hogy a magyar kulturális életnek az egyik legjelentősebb díjáról van szó. A Kaszás Attila-díj ilyen” – fogalmazott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. „A díj odaítélése példaértékű, hiszen a magyar színjátszás közösségei, társulatai jelölnek egy-egy művészt maguk közül, majd a jelöltek választják ki azt a hármat, akik közül a díjazottat aztán a közönség szavazza meg” – mondta el dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.

Mintegy 22 társulat tagjai választották ki szavazataikkal a három idei jelöltet, akik közül a közönség voksai alapján kerül ki a győztes. Az elismerés átadását minden évben nagy összefogás kíséri, a díjat ugyanis a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. Az elismerést a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. Jelentős anyagi megbecsüléssel is jár a díj: az Emberi Erőforrások Minisztériuma díja bruttó 400-ról 800 ezer forintra emelkedett 2020-ban, és jelentős pénzjutalomban részesíti a díjazottat a Raiffeisen Bank is.

„Én sajnos Kaszás Attilát személyesen nem ismertem, de nimbusza az időn át is tanítómesterré teszi őt.

Az, hogy a saját társulatom olyan embernek gondol, aki tesz a közösségért, amiben dolgozik, az felemelő érzés.

Igazából hajtóanyag ez a díj az én lelkemben” – mondta el Fándly Csaba, a Csiky Gergely Színház színművésze.

„Beleszerettem abba, ahogyan Kaszás Attila létezett a színpadon.

Olyan tűz volt benne, olyan szenvedély, és mégis volt benne egy kedvesség, egy szeretet, ami átsugárzott rajta.

Fiatalon egyből ilyen akartam lenni” – fogalmazott Gulácsi Tamás, a Móricz Zsigmond Színház színművésze.

„Amikor a Miskolci Nemzeti Színházban játszottam A padlásban a Rádiós szerepét, akkor nagyon sokat hallgattam Kaszás Attilát felvételről. Becsuktam a szemem, és az volt az érzésem, mintha az ő nagyon különleges hangján keresztül az én gondolataim és érzéseim szólalnának meg. Olyan volt, mint egy belső hang” – mondta a harmadik jelölt, Rusznák András, a Radnóti Miklós Színház színművésze.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

A díj átadásának időpontja és helyszíne szervezés alatt áll.

Nyitókép: Fándly Csaba (forrás: Csiky Gergely Színház), Gulácsi Tamás (fotó: Móricz Színház), Rusznák András (fotó: Port.hu/Misetics Mátyás)