Máté Gábor igazgató – akinek megbízatása 2021 januárjában lejár – ismét beadja pályázatát a következő öt évre.

A következő évad a szokásosnál korábban indul. Az, hogy akkor milyen egészségügyi előírásokat látnak hasznosnak, nagyban múlik az elkövetkező hetek fejleményein: növekszik-e a vírusveszély, változik-e a nézők bizalma a rendezvényekkel szemben. Figyelik a szabadtéri színházak és a beltéri mozik működésének tapasztalatait. Szeretnének a többi budapesti színházzal közös egészségügyi protokollt bevezetni, hogy a nézők egységes szabályok szerint látogathassák a színházakat. Az augusztus-szeptember-októberi műsorra júliustól lehet jegyeket váltani a weboldalon. A konkrét időpontot hamarosan közzéteszik.

A jövő évad első két premierjét októberben tartják. Shakespeare Othello című drámáját Székely Kriszta állítja színpadra a Katonában. A Kamrában Máté Gábor rendezésében mutatják be Nick Payne Hát, ha van is, én még nem találtam meg című művét a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. Decemberben is két bemutató látható: az Euripidész, Aiszkhülosz és Szophoklész drámáiból összeállított Isten, haza, család… munkacímű előadást Tarnóczi Jakab állítja színpadra a Kamrában, Shakespeare Lear király című drámáját Zsámbéki Gábor rendezi a nagyszínpadon.

Az évad második felében, 2020 márciusában először a Frankenstein munkacímű, Mary Shelley regénye alapján készülő darabot mutatják be Tárnoki Márk rendezésében a Kamrában, majd Brian Friel Apák és fiúk című, Turgenyev regényéből adaptált művét Ascher Tamás rendezi a nagyszínpadon. Április végén Heinrich von Kleist Pentheszileia című drámájának Mikó Csaba által készített változata látható a Kamrában, szintén Tarnóczi Jakab rendezésében.

Az évad két utolsó premierjét májusban tartják. Ekkor pótolják az idénre tervezett Moszkva-Peking Transzszimfónia bemutatóját. Kárpáti Péter darabját Novák Eszter rendezi a nagyszínpadon, miközben Vinnai András és Dankó István szövegéből Magyar Biblia címen készül előadás a Sufniban Dankó István rendezésében. A szintén az idei évadra tervezett Káli holtak bemutatója 2021 őszére csúszik, Térey János regényének színpadi változatát Dömötör András rendezi.

A társulat köszönetet mond nézőinek, hogy vissza nem váltott jegyeikkel, pénzbeli támogatásaikkal és üzeneteikkel nemcsak anyagilag, hanem lelkiekben is támogatták a színházat ebben a kihívásokkal teli időszakban. A 2019/20-as csonka évadban a színház három játszóhelyének 402 előadását összesen mintegy 68 ezer néző látta, az előadásokat átlagosan 107,3 százalékos nézettséggel játszották.

Máté Gábor szerint az évad sikereinél sajnos nyilvánvalóan emlékezetesebbek lesznek a nehézségek, amelyekkel a színháznak november óta szembe kellett néznie. Ugyanakkor büszke arra, hogy a politikai támadások és finanszírozási bizonytalanságok ellenére értékes előadások születtek.

Máté Gábor megköszönte azon társulati tagok munkáját, akik a karantén ideje alatt is folyamatosan azért dolgoztak, hogy hozzájáruljanak a járvány elleni védekezéshez, vagy részt vettek az online produkciók létrehozásában, elősegítve a közönséggel való kapcsolattartást. A Mitos21 nemzetközi színházi hálózat részeként részt vettek a stockholmi Királyi Színház Krízis és reflexiók című kezdeményezésében is, amely a koronavírus-járvány „láthatatlan hőseiről” készült videókkal mutatta be a járvány sokak számára ismeretlen aspektusait.

Az évad egészében nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat Bodnár Erikának ítélték oda.

A társulattól távozik Dér Zsolt, Mészáros Blanka, Nagy Ervin színművész és Nádor Lili, aki 25 éven át volt a színház művészeti titkára. Új tagként Tarnóczi Jakab rendező szerződik a színházhoz.

Fotók: Szokodi Bea