A William Shakespeare drámáit egy kötetbe foglaló Első fólió (First Folio) megjelenésének 400. évfordulója alkalmából egy rövidfilmsorozat részeként meteorológiai léggömbbel küldték fel az űr határához az angol bárd portréját és Szentivánéji álom című drámájának részletét.

Az Első fóliót Shakespeare barátai állították össze, és 1623. november 8-án, hét évvel a halála után adták ki. A kötetet, amely 37 Shakespeare-darabból 36-ot tartalmazott, mintegy 750 példányban nyomtatták.

Jack Jewers filmrendező az évforduló alkalmából hat rövidfilmmel tisztelgett a drámaíró előtt, amelyekben hat Shakespeare-idézet és vers segítségével napjaink olyan témáit járta körül, mint az űrkutatás, a koronavírus-járvány hatása vagy az ukrajnai háború. Jewers szerint Shakespeare témái továbbra is aktuálisak.

A Lovers and Madmen (Szerelmesek és őrültek) című rövidfilmben a Shakespeare-portrét és -idézetet egy meteorológiai léggömbbel bocsátotta fel a Föld felső légkörébe, egészen az űr határához. A rendező elmondta: megtetszett neki az ötlet, hogy Shakespeare szavai a képével együtt lebegjenek az űrben.

Az Első folió (First Folio) az angol irodalom egyik legfontosabb kötete, nélküle Shakespeare 18 színműve, köztük a Macbeth is elveszett volna. A példányok felérnek egy ereklyével, felbecsülhetetlen érték a Shakespeare-kutatók számára.

Fotó: Inverse Films