Tracey Emin, Imelda Staunton dámák lettek, de a kitüntetettek között Monica Ali, Wayne McGregor és Joseph Coelho is szerepelnek.

Tracey Emin dáma lett. Fotó: Ben Stansall / AFP
Tracey Emin dáma lett. Fotó: Ben Stansall / AFP

Tracey Emin, vallomásos képzőművész, valamint a színpadi és filmszínész, Imelda Staunton a kultúra világának azon vezéralakjai közé tartoznak, akik a brit király születésnapi ünnepségén udvarhölgyekké váltak. Tracey Emin, aki saját művészeti iskolát üzemeltet, túlélt egy agresszív húgyhólyagrákot, négy évvel ezelőtti diagnózisa óta egészen más hangon szólal meg a képein is. A kilencvenes években készített leghíresebb munkái között szerepel a  Mindenki, akivel valaha aludtam, valamint a Saját ágyam című festmények. A művész ezt mondta: „A Dame Tracey-nek jó csengése van. Nagyon-nagyon boldog vagyok. Egy újabb zseniális meglepetés az életemben.”

Staunton, aki A korona és a Harry Potter-filmekben is szerepelt, így nyilatkozott arról, hogy dámává vált: „Őszintén megtisztelőnek érzem, hogy ugyanolyan szinten ismernek el, mint a csodálatos színésznőket, az összes nagyszerű hölgyet.” Azt mondta, nagyon örül a megtiszteltetésnek, amely „elismeri a jótékonysági tevékenységem, valamint színésznői munkámat”. „Úgy érzem, ez a megtiszteltetés elismeri a művészetek fontosságát ebben az országban. A színház, a film és a televízió elengedhetetlenek jólétünkhöz, kultúránk középpontjában állnak, és világszerte csodálják őket” – mondta.

Imelda Staunton. Fotó: Daniel Leal / AFP
Imelda Staunton. Fotó: Daniel Leal / AFP

A neves innovatív koreográfust, Wayne McGregort, a Studio Wayne McGregor művészeti igazgatóját és a Royal Ballet rezidens koreográfusát is lovaggá ütötték. „Hihetetlen. Nagyon-nagyon el vagyok ragadtatva, és nagyon izgatott vagyok, mert 33 év alatt rengeteg csodálatos ember nevelt a táncban… Ez csak egy gyönyörű tükre annak a közös munkának, amelyet együtt végeztünk", mondta.

Hozzátette, hogy „egy olyan ponton, ahol a kultúrát valóban sokféle módon destruálják a világon”, a királyi család művészet iránti szenvedélye „igazán hihetetlen” abban az időben, „amikor a fiataloknak egyre kevesebb tér jut a művészetekhez való hozzáféréshez. Ezért nagyon fontos az a megtiszteltetés, amely lehetővé teszi számunkra, hogy továbbra is a művészetek mellett álljunk.”

A szintén lovaggá ütött zeneszerző, John Rutter azt mondta, hogy „mélységesen hálás”. Rutter, aki karmesterként, szerkesztőként és hangszerelőként is dolgozik, leginkább kóruskompozícióiról ismert, köztük karácsonyi énekeket, himnuszokat szerez, azt mondta: „A zene egy életre szóló örömet és beteljesülést adott nekem, de álmomban sem gondoltam volna, hogy egy napon lovaggá ütnek.”

Kitüntették még Monica Ali írónőt, Nica Burns színházi producert, valamint Dawn Airey-t, a Nemzeti Ifjúsági Színház elnökét, továbbá Alan Yentob televíziós személyiséget és Joseph Coelho gyerekírót.

A cikk forrása itt, a kitüntetettek listája itt