Kivették a keretéből szerdán Rembrandt hatalmas festményét, az Éjjeli őrjáratot, ezzel megkezdődött a mű többévesre tervezett restaurálása. Az amszterdami Rijksmuseumban 1975 óta először emelték ki keretéből a remekművet. Rembrandt van Rijn (1606–1669) 1642-ben befejezett, 3,8 méter magas és 4,5 méter széles, 337 kilogramm súlyú alkotása középpontjában a városi polgárőrség kapitánya látható, amint parancsot ad embereinek.

„Majdnem 50 év után először hever kiterítve az Éjjeli őrjárat. Most igazán döbbenetes, milyen hatalmas a festmény” – mondta el a múzeum igazgatója, Taco Dibbits a Nederlands Dagblad lapnak. A következő három hónapban a képet új alumíniumkeretre helyezik, ezzel kiigazítják a vászon némely elhajlását.

A restaurálást üvegfal mögött végzik abban a teremben, amelynek a falát az alkotás díszítette. A galéria a 17. századi holland mesterek, az úgynevezett holland aranykor festőinek munkáit mutatja be. A restaurálási projekt részeként nemrég ultranagy felbontású digitális fotót készítettek a világhírű festményről, mely a múzeum szerint a műalkotásról valaha készült legrészletesebb felvétel. A fotó megtekinthető a múzeum weboldalán.

Nyitókép: ANP MAG/ANP via AFP/Koen van Weel