?[?] Az igazi művészet az emberiség emelkedésének leghatalmasabb eszköze,

s aki azt minél több embernek hozzáférhetővé teszi, az emberiség jótevője.?

Kodály Zoltán

Míg a tavalyi fesztiválon inkább kamarazenekarok szerepeltek, idén főleg a nagyzenekari koncerteké lesz a főszerep. A komolyzenei koncerteknek ? az eddigi évekhez hasonlóan ? szintén a Balaton, valamint Duna-parti települések adnak otthont, fellép többek között az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, az NFZ Grazioso Kamarazenekara, valamint az Eckhardt és a Keller Quartett.

A szólisták között szerepel Balázs János, Csordás Klára, Érdi Tamás, Hildegarde Fesneau, Hutás Gergely, Kocsis Krisztián, Lajkó Félix, Matuz Gergely, Görög Sisters, Oláh Vilmos, Onczay Zoltán, Ránki Fülöp, Szabadi Vilmos, Szűcs Máté, Vékes Erzsébet, Vigh Andrea és Zsoldos Bálint.

 

A koncertsorozatról szóló, május 23-ai sajtótájékoztatót a Müpában rendezték meg: az eseményt É. Szabó Márta, a Klassz a pARTon producere, a Cimbora Alapítvány elnöke nyitott meg, külön megköszönve az eseményen megjelent szervezők és támogatók munkáját.

Fia, a programsorozat egyik legnagyobb szorgalmazója, Érdi Tamás zongoraművész örömmel mesélt az esemény évről évre egyre növekvő sikeréről, és a decemberben megrendezendő zongoraestjéről, melyen nagy szerepet játszanak majd a Kodály- és a Bartók-táncdalok.

 

Gáborné Haáz Andrea, a MOL Új Európa Alapítvány ügyvezetője kiemelte, hogy tehetségtámogató programjuk elsődleges célja a fiatal, feltörekvő zenei tehetségek segítése a Klassz a pARTon komolyzenei fesztiválhoz hasonló tematikájú és színvonalú koncertek keretében.

Fontosnak tartja továbbá, hogy a programok minden korosztályt megszólítsanak, kiváltképp a legfiatalabbak zene iránti szeretetét és érdeklődését hivatott elmélyíteni, melyhez a hagyományőrzés jegyében megszervezett művészeti programokkal igyekeznek hozzájárulni.

A helyszín egyáltalán nem mondható szokványosnak: egy akusztikai szempontból alkalmaskoncertteremhez képest a Balaton-part zajos miliőjében lesznek hallhatók a nagy klasszikuson. A környezetsokszor okozott problémát a tavalyi években, ezért idén igyekeznek minél jobban odafigyelni arra, hogy a koncertet a hullámverésen kívül ne törjék meg oda nem illő zajok. Így a zenészek olyan közel mennek a vízhez, amennyire csak lehetséges. Ács Péter, az Óbudai Danubia Zenekar ügyvezetője megígérte, hogy a látogatóknak olyan élményben lesz része, mintha a zenészek épp most sétáltak volna elő a habokból.

Gulyás Dénes Operaénekes épp a helyszín szokatlanságában látja az előadás különlegességét, és kiemelte, hogy az operakedvelőket A varázsfuvola című művel fogadja Kertesi Ingriddel és zeneakadémiai diákjaikkal karöltve. A darabot egészen szokatlan és játékos módon gondolták újra, melynek lényege éppen a helykihasználásban és az ebből fakadó helyzetkomikumban rejlik a természettel való együttműködés jegyében.

 

A koncertnek idén is főtámogatója a Nemzeti Kulturális Alap, amely a kezdeti 25 millió forintnyi összeget az idén már csaknem a duplájára emelte.

Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár: elmondta, hogy ezek a koncertlehetőségek nemcsak azért fontosak, mert lehetővé teszik az ifjú tehetségek kibontakozását, hanem a családoknak is kellemes és minőségi kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak. A komolyzenei koncertek könnyű megközelíthetőségének köszönhetően a műfaj olyan emberekhez is eljuthat, akiknek eddig nem állt módjában élvezni azt, nem beszélve arról, hogy a sokszínű programoknak turisztikai szempontból is nagyon kedvező hatásai vannak.

 

A Klassz a pARTon fesztivál kiváló példa arra, miként lehet egy szilárd tradíciókkal rendelkező műfajt természetesebb környezetbe helyezni úgy, hogy a zene ne csak a víz hullámainak jellegzetes, ?monoton? csendjével keveredjen, hanem a bennünk áramló ? mindennapjainkból egyre inkább kivesző, de a klasszikus zene által még őrzött ? hagyományok utáni csendes sóvárgás állóvizét is szépen lassan felkavarja bennünk.

Taródi Luca
Fotó: Csákvári Zsigmond