Nyolcvan pályázó közül Kocsi Olga médiaművész és Boruzs Ádám festő- és videóművész nyerte el Budapesti Műszaki Egyetem Művészeti Rezidenciaprogramja ösztöndíját, amelyen belül a két művész 10 hónapon keresztül alkothat közösen a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) kutatóival.

Idén februárban a BME és a Pro Progressio Alapítvány Magyarországon elsőként hirdetett művészeti rezidenciaprogramot, amelyre hat kutatási témához várták a pályázatokat a művészektől, művészpárosoktól.

A program célja, hogy a művészek, valamint a mérnöki és a természettudományos területek kutatói az ösztöndíj időszakában együttműködve létrehozzanak új és egyedi alkotásokat, amelyeket bemutatnak a nagyközönségnek.

A programra 80 pályázat érkezett, a jelentkezők között voltak fényművészek, festőművészek, fotósok, írók, médiaművészek, színházrendezők, szobrászok, táncos-koreográfusok, tervezőművészek, zenei előadók és zeneszerzők is, akik közül 59-en egyéni pályázatot adtak be, 42-en pedig művészpárosként indultak.

Kocsi Olga médiaművész a mozgás és a művészet, a mozgáslaboratóriumi mérések elemzése témakörben adta le pályázatát. Kocsi Olga a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett multimédiaművész DLA-fokozatot, több egyéni kiállítása nyílt az elmúlt 10 évben. Művészi munkája alatt több ösztöndíjat és képzőművészeti díjat is nyert. Dizájn- és vizuálisművészet-tanárként nyolcéves tapasztalattal rendelkezik az előadás, az oktatás terén.

Boruzs Ádám festő- és videóművész a pályázat másik győztese, aki a flow élmény, az áramlástani elemzések alkalmazása és a műszaki színtan témában pályázott. Boruzs Ádám a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő-, majd képzőművész-tanár szakán végzett. Több képzőművészeti díjat nyert, alkotásai 10 éve tekinthetők meg önálló és csoportos kiállításokon. A művészeti oktatás terén aktív tapasztalattal rendelkezik.

Boruzs Ádámmal készült interjúnk itt olvasható.

Mindkét győztes a program időtartama alatt pályázatonként havi nettó 150 ezer forint támogatásban részesül.

Nyitókép fotók: Boruzs Ádám (fotós: Hartyányi Norbert), Kocsi Olga