Fölszállott a páva − a Tribute to Zoltán Kodály címmel új koncertprogrammal jelentkezik a Modern Art Orchestra (MAO). A zenekar a magyar zeneszerzők előtt tisztelgő sorozatának második részét − a 2018-ban bemutatott Bartók 15 magyar parasztdal után − Kodály Zoltánnak szenteli.

A repertoárt válogatott Kodály-darabokból és a Modern Art Orchestra zeneszerzőinek ez alkalomra komponált szerzeményeiből állította össze Fekete-Kovács Kornél, a MAO művészeti vezetője. A teljes életmű keresztmetszetét rajzolja fel a koncert a nagyhatású zeneszerző korai impresszionista darabjaitól a népdalokat feldolgozó kórusművekig. A Kodály-művek a Nemzeti Énekkar interpretációjában hallhatók Somos Csaba vezényletével. Az új kompozíciókat a Modern Art Orchestra adja elő. A zenekar vendégszólistájaként Pocsai Krisztina is énekel a produkcióban.

Fekete-Kovács Kornél és zeneszerző társai − Ávéd János, Bacsó Kristóf, Cseke Gábor és Subicz Gábor − gyerekkoruktól hozzák magukkal a karéneklés és a népdalok szeretetét. A Modern Art Orchestra tagjai az ősbemutatóra készített kompozícióikban visszanyúltak a Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokhoz, így hajtanak főt zeneszerzői és népdalkutatói tevékenysége előtt.

A premier feledhetetlen élményt ígér. A Nemzeti
Énekkar évtizedek óta a legmagasabb szinten műveli és ápolja az énekelt zene
hagyományát. A nemzetközi hírű, Artisjus-díjas Modern Art Orchestra innovatív
zenei repertoárjával, állandó meglepetéseket tartogató koncertjeivel befogadhatóvá
teszi a kortárs muzsikát, és műfajhatárok nélkül törekszik a minőségi
hangszeres élő zene megszerettetésére.

A Nemzeti Énekkar 80 fős társulata és a MAO 20 muzsikusa áll egyszerre színpadra, felmutatva a múltat és a jelent, Kodály Zoltán kórusműveit és a kortárs szerzők műveit egymás mellett. A nagyszabású produkció egyetlenegy alkalommal lesz látható a fővárosban február 3-án, a Pesti Vigadóban.

Kiemelt kép: Birtalan Zsolt