_D0A1239_Copy

A Kodály Rorate című délelőtti megemlékezésen Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta: különleges napon és különleges helyszínen csendül fel Kodály Missa brevise, hiszen ?az 1945-ös budapesti ostromot ő is e falak között vészelte át?. Az ostrom után felmerészkedő budapestiek először ebben a házban adtak hangversenyt, melyen a Missa brevis hangzott el. ?Könnyáztatta előadás volt, mi pedig most ezt szeretnénk megidézni? ? hangsúlyozta Ókovács Szilveszter, aki kiemelte: az Operaház sokat tesz azért, hogy megőrizze és ápolja Kodály Zoltán hagyatékát. Az elmúlt években több mint ötven esten szerepeltek Kodály művei, ?nagy sikerrel mutattuk be a Háry Jánost, valamint a Székely fonót, a Czinka Panna koncert-változata pedig az idei évadban kapott helyet? ? mondta. A Háry Jánost és a Székely fonót már lemezen is rögzítették, ezt követi a Czinka Panna, hiszen ? emelte ki Ókovács Szilveszter ? a Kodály-műveket a lehető legjobb minőségben, a legjobb művészek előadásában kell megörökíteni a jövő generációi számára.

_D0A1055_Copy

 

A rendezvényen a Magyar Állami Operaház közreműködésével, valamint dr. Hoppál Péter karnagy, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára vezényletével csendült fel Kodály Zoltán Missa brevise. Az Operaház aulájában tartott koncert előtt dr. Hoppál Péter elmondta: a kormány szakemberek és intézmények bevonásával már évek óta dolgozik azon, hogy Kodály szellemi és művészeti hagyatékát a jövő generációi is birtokba vehessék. A világhírű, mostanra már az UNESCO szellemi kulturális világörökség listájára is felkerült Kodály-módszert a magyar zenei oktatás módszertani középpontjába kell állítanunk ? hangsúlyozta, majd hozzátette: Kodály a történelem legsötétebb korszakaiban nemcsak szóval és tettel, hanem emblematikus művein keresztül is kiállt a hazáért, művészetének, eredményeinek tisztelete tehát nemzeti öntudatunk sarokköve lehet. ?Meg kell védenünk nemzeti, kulturális értékeinket, hiszen csak erős kultúrnemzetek által jöhet létre erős Európa.? Kodály Zoltán zeneszerzői és zenetudományos munkája mellett a magyar népdalkincs felkutatását is küldetésének tekintette, zászlójára pedig azt a mondatot tűzte, hogy: ?A zene mindenkié?. ?Már életében például szolgált kora legjelentősebb zeneszerzőinek, zenészeinek, most pedig a mi kezünkben van zenei örökségének sorsa? ? emelte ki dr. Hoppál Péter, majd megjegyezte: ?úgy kell gondoznunk ezt a hagyatékot, hogy hűek maradjunk Kodály emberi jelleméhez és eszmeiségéhez?.

_D0A1195_Copy

 

Az eseményen Dr. Hoppál Péter örömmel jelentette be: az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kulturális intézményekkel együttműködve megalkotta a több évre szóló Kodály-programot. A tervek szerint a 2017-es költségvetésben egymilliárd 486 millió forint értékű forrással járulnak hozzá Kodály örökségének ápolásához és bemutatásához Magyarországon és a határon túl, továbbá 350 millió forint támogatás erejéig külföldön is ? tette hozzá, majd elmondta: a Kodály-program keretén belül a világhírű zeneszerző kórusművei, zenekari művei szólalnak majd meg, de a hangversenyek és zenei előadások mellett kiállítások, versenyek, ismeretterjesztő előadások és mesterkurzusok is szerepelnek a programban.

 

Az eseményen Anger Ferenc, a Háry János rendezője elmondta: a magyar zeneművészet egyik legjelesebb alakja épp ma 50 éve, 1967. március 6-án hunyt el, de ?én nem így gondolok erre a napra, hiszen Kodály Zoltán nem halt meg?. A művészet, különösen a zene hétköznapi életünk szerves részét képezi, így él tovább bennünk. ?Épp ez az érzés kerített hatalmába ma reggel is, mikor Kodály Zoltánra emlékezvén arra gondoltam, mit is jelent az életmű kifejezés. Kottákat, papírokat és könyveket? Nem. Maga a zene az, amit ő és halhatatlan zeneszerzőtársai ránk hagyományoztak? ? fejtette ki. A Magyar Állami Operaház fontos küldetésének tekinti, hogy Kodály műveit színpadra állítsa, ezáltal pedig megmutassa a bennük rejlő egyetemes értékeket. Az elmúlt három évben két ilyen bemutatót láthatott a közönség, mely nemzetközi szemmel nézve kis lépésnek tűnhet, számunkra viszont korántsem az, hiszen a célunk nagy: Kodály műveinek egyetemességét kínálni a bolygó minden lakója számára ? jegyezte meg. Anger Ferenc a következő szavakkal zárta beszédét: ?megvan a célunk, de nemcsak az gyönyörű, hanem az oda vezető út, mi pedig most épp ezt élvezzük?.

_D0A1065_Copy

 

A reggeli órákban tartott megemlékezés méltó kezdete volt a jeles napnak, melyen egyik legnagyobb zeneszerzőnkre emlékezünk. Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából március 6-án este az Erkel Színházban a Magyar Állami Operaház zenekara azt az 1960-as londoni hangversenyt idézi fel, amelyen a mester maga vezényelte a Londoni Szimfonikusokat.

Készítette: Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond