fbpx

Koncertekkel nyitja meg rámpáit a TRIP Hajó

A korlátozások enyhítésével az igazi nyár ígéreteként robban be a TRIP panorámaterasza: május 14-én megnyitja rámpáit a TRIP Hajó. A kortárs művészeti fórumként ismert helyszínen hétfőnként belépős koncerteken, csütörtökön és pénteken ingyenes eseményeken engedhetjük ki a gőzt.

Május 17-én a FOMO sztárjával, a Deep Glaze Trióval nyit a TRIP panorámaterasza. A mediterrán vonallal kevert klasszikus rockot játszó Deep Glaze-t két dologról lehet mostanában ismerni: egyrészt egyedi zenéjükről, másrészt a frontemberről, aki a 2019-es év egyik legsikeresebb magyar filmjének, a FOMO – Megosztod, és uralkodsz-nak a főszereplője. A bandát két görög–magyar származású fiú alapította, Topuzidisz Dimitrisz és Yorgos Goletsas. A TRIP teraszára akusztikus trió felállásban érkeznek, az ismert dalok mellett feldolgozások is felcsendülnek majd.

Május 20-án Szécsi Böbe (BÖBE) akusztik formációval lép fel a hajón. A 24 éves budapesti dalszerző közel tíz éve tevékenykedik a hazai könnyűzenei életben. Pályafutása során dolgozott már együtt a Brainsszel, Diazzal és Halott Pénzzel, valamint közel öt éve a Belau zenekar élő formációjának állandó énekesnője. 2019 májusában debütált szólóprojektje, ahol BÖBE-ként adja ki saját szerzeményeit. Gitárosa, Gyarmati Fanny tavaly végzett az amerikai Berklee-n, közösen egy igazán izgalmas akusztikus műsort raktak össze, ahol feldolgozásdalok mellett Böbe saját szerzeményei is helyet kapnak.

Május 24-én, pünkösdhétfőn a Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint-duó ringatja tovább a közönséget. Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén voltak osztálytársak. Egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig nyolc lemez, valamint számtalan fesztivál- és klubkoncert kötődik több kontinensen, a világ huszonöt országában. Ráéreztek, hogyan lehet a legteljesebb hangzást elérni mindössze egyetlen gitárral és énekhanggal, valamint a személyes ihletettségű, mélységet, felszabadultságot és humort magukban hordozó dalaikkal. A néző a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehet fültanúja.

Május 27-én a The Anahit akusztik lép fel; a pillanatmegörökítő elektronikával kísérletező banda 2017-ben Csányi Rita szólóprojektjeként indult, majd londoni zenei tanulmányai után hazaköltözve zenekart alapított, és több tehetségkutató versenyt megnyerve vált egyre ismertebbé. Dolgoztak együtt a brit zenész és producerrel, Anatuval, akivel két dalt is írtak, ezek közül a 2019 szeptemberében debütáló Lonely című daluk felkerült az európai rádiók játszási listájára. 2019 decemberében lehetőségük volt a Halott Pénz előzenekaraként több ezer ember előtt játszani. A hosszú és kényszerű pihenő után a karantén idején született dalok – mint például a 2070 – is elhangzanak majd a repertoárban a jól ismert számok mellett, így egy igazán különleges zenei utazásra készülhetünk.

Május 28-án Cz.K. Sebő melankolikus gitárdallamaival hullámzunk a Dunán. A dalszerző 2015-ben jelentkezett szólóprojektjének első lemezével. Az alapvetően amerikai folk hagyományokra építő dalszerző koncertjeire egyedi, személyes hangulat jellemző. A Platon Karataev énekes-gitárosaként is tevékenykedő Sebő egyéni projektjében lassú, leginkább melankolikus dalokat énekel egy szál gitárral kísérve. Fő témái az elmúlás, a szomorúság megélése és a belső világ határtalansága.

Május 31-én Varga Livius és a NeVa akusztik látogat el a hajóra. A Varga Livius, Nemes Zoltán és Vastag Gábor alkotta trió saját és kedvenc zenekaraik ikonikus számaiból csemegézik: A Kutya Vacsorája, Quimby, Jambalaya, JJ Cale, Tom Waits, Dr John stb. A Quimby zenekar idei kényszerszünete miatt igazi kuriózumnak számít a program.

Június 7-én Kardos-Horváth János, A Dal című műsor idei győztese, a Kaukázus zenekar frontembere zenél a panorámateraszon. Kardos-Horváth János – a magyar beathagyományokat követve – a könnyűzenét mint kommunikációs teret használva dokumentálja korunkat. Ebben az érzelmek, a globalizmuskritika, a közélet ugyanúgy benne vannak, mint a személyes kételkedés, keresés.

Kiemelt kép: Deep Glaze

A rovat további cikkei