„Semmi okunk felhőtlen elégedettségre, de a humor átsegíthet a nehézségeken, meg kell látnunk korlátok közé szorított világunkban a lehetőségeket, előnyöket is. Muszáj arra törekednünk, hogy szakmailag naprakészek, lelkileg egészségesek maradjunk, bármi foglalkozást is űzünk” – nyilatkozta a zenekar.

A Kodály Központ hangversenytermébe megálmodott koncert eredeti címe Könnyek és csínyek volt, utalva a meghirdetéskor beszerkesztett olyan zeneművekre, mint Strauss Till Eulenspiegel vidám csínyjei, vagy Veress Sándor Threnos – in memoriam Bartók Béla című műve. Covid-tépázta életünk újból és újból újratervezésre, átgondolásra kényszerít mindannyiunkat. A zenekari művészek biztonsága miatt kisebb zenekari formációra kigondolt koncertprogram a tavaszi tapasztalatok után már az asztalfiókban volt, azonban egy olyan precíz gépezet munkáját, amilyen egy akár évekkel előre (hazai és külföldi vendégművészekkel) leszerződő, nagy létszámú szimfonikus zenekar (jogdíjak, kották, beutazások szervezése, próbarendek, stb.) különösen nehéz újrahangolni.

A zenekar fontosnak tartja az adott lehetőségek közé beszorított létben megtalált rugalmasságot, az alkalmazkodóképesség és a humor fontosságát, melyet a többször kényszerűen megváltoztatott koncert láthatóan áthúzott címével is ki akart fejezni:

Könnyek és csínyek.

Bár az élő hangversenyek (színházi előadások, koncertek, stb.) sokszínű hangulatát – a készülődés izgalmát, a másokkal való találkozás örömét, a látvány, az illatok hatását, a hangszerek élő hangját – az online közvetítések maradéktalanul visszaadni nem tudják, de a Pannon Filharmonikusok arra hív mindenkit, hogy a közösen átélt pillanat és a megváltozott befogadás előnyeit mégis élvezzék ki a zenebarátok.

A Pannon Filharmonikusok professzionális felszerelésekkel, nagyszámú kamerával, speciális kameramozgató szerkezetekkel, magas színvonalú hangtechnikával közvetíti koncertjeit.

Így a hangversenytermet, sőt a nemzetközileg elismert művészeket, valamint egy egész szimfonikus zenekart a közönség otthonába varázsolja olyan közelségben, ahogyan a teremben sohasem láthatóak.

„Igazán jó érzés volt elegánsan kiöltözni, a hölgyeknek tűsarkú cipőt húzni, de most bújjunk finom, kényelmes papucsba az előadás előtt. Hiszen este nyolc órakor már biztosan nem tartózkodhatunk sehol másutt, mint otthon… Törjék meg a rutint, a hétköznapokat, a válsághelyzet okozta aggodalmakat bármivel, ami örömet csal az életükbe” – üzeni a zenekar a honlapján, és ehhez a maga módján segítséget is nyújt.

A zenekar november 21-én 20.00 órától streameli Könnyek és csínyek című koncertjét tehát, vezényel Varga Gilbert vezető karmester, közreműködik Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. Külön érdekesség és kiegészítő élmény lehet sokak számára az, hogy ezen az estén Wolfgang Amadeus Mozart c-moll zongoraversenyét az un. Bogányi-zongorán adja elő a művész. A magyar mérnökök együttműködésével kifejlesztett, izgalmasan megosztó hangszer látványa, hangzása most a kamerák és a hangtechnika segítségével olyan közelről, olyan szögekből lesz látható, ahogyan a nézőtéren ülve sohasem.

A közvetítés szünetet követő részében Gabriel Fauré Pavane című műve hangzik el. A hangverseny végén Georges Bizet I. C-dúr szimfóniáját hallhatjuk.

A zenekar a honlapján is bővebb információkat tett közzé a megszokotthoz képest a koncert zenei programjáról, illetve a megadott felületen regisztrálók, a koncertet online követők számára virtuális műsorfüzetet kínál magyar és angol nyelven, hiszen a világ szinte bármely pontjáról követhető az előadás.