A film a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be február 13-án. Az MTI-nek az anya-gyerek kapcsolattal foglalkozó alkotás rendezője kiemelte, hogy nem erre a fogadtatásra számított, mert úgy érezte, hogy a Liliom ösvény nehéz és erős rétegezettségű szerzői film, amely ?vagy bejön valakinek, vagy nem?. ?Hátborzongató, hogy traumák össze is tudnak kötni embereket, nemcsak szétválasztani? ? tette hozzá.

12661781_551757688322513_7402159191378247602_n


A premier tapasztalata alapján azonban úgy tűnik, hogy a film ?kommunikál a nézővel?, és akit elér, azt ?nagyon mélyen? meg is érinti ? mondta a rendező, aki Csak a szél című alkotásával 2012-ben elnyerte a Berlinale nemzetközi nagyjátékfilmes zsűrijének nagydíját.

A Liliom ösvény nem a nagyjátékfilmes mezőnyben, hanem a formabontó, kísérleti filmalkotások világszerte egyik legfontosabb platformján, a Berlinale Forum nevű szekciójában szerepel, ahol korábban Fliegauf Bence Rengeteg és Dealer című filmjeit is bemutatták. Muhi András Pires koproducer elmondta, hogy a Liliom ösvény a nagy sikerű premier alapján ?megtalálta a helyét? a Forum szekcióban. A filmnek nemzetközi forgalmazót is találtak a Berlinalén, a Film Boutique nevű német céget, és igen sok fesztiválmeghívást kaptak.
?Ennyi helyre nem is tudjuk elküldeni a filmet, válogatnunk kell majd? ? mondta Muhi András Pires.

Magyarországon áprilisban mutatják be a Liliom ösvényt, Fliegauf Bence új alkotása a budapesti Titanic Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje lesz.

A film főszerepeiben Stefanovics Angéla és a nyolcéves Sótonyi Bálint látható. A Duna holtágán és a budai hegyekben forgatott alkotás operatőre Lovasi Zoltán, akivel Fliegauf Bence első mozifilmje, a 2003-ban készült Rengeteg óta alkot együtt rendszeresen. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a Fraktál Film gyártásában készült munka producere Mesterházy Ernő és Mécs Mónika.

A Magyar Nemzeti Filmalap ismertetője szerint a Liliom ösvény története egy anyáról és fiáról szól, akik ?lázasan vetik bele magukat a mesékkel és titkokkal teli mindennapokba. Az anya meséről mesére avatja be fiát a múltba. Az emlékek kísértik őket, de nem hátrálnak. Szembenéznek a démonokkal, és meglovagolják őket?.

 

Forrás: MTI

 

Fotó: a film Facebook-oldala