Hét ország sakkvándora címmel könyv jelent meg Maróczy Géza sakknagymester életéről.

Jakobetz László hiánypótló művet alkotott, amelyet már tavaly, Maróczy Géza születésének 150. évfordulóján szerettek volna megjelentetni. A koronavírus-járvány miatt azonban idénre, a kétszeres olimpiai bajnok (1927, 1936) sakkozó halálának 70. évfordulójára csúszott a kiadás.

„A magyar sakk-könyvkiadás jelentős állomása ez a nagyméretű, keménytáblás, ötszázhárom oldalas kötet, a legterjedelmesebb magyar nyelvű sakk-könyv, több mint négyszáz fényképet, százhatvanöt nagyrészt ismeretlen játszmát és hetvenkilenc korrigált versenytáblázatot tartalmaz” – mondta Kállai Gábor nemzetközi nagymester, sakkszakíró. Kiemelte, hogy Maróczy olyan tudású ember volt, akiből az egész magyar sakkozás táplálkozott. A század elején, 1904 októbere és 1907 márciusa között a világranglista élén állt, a világ legjobbja volt. Ennek ellenére csak egyszer hívta ki a világbajnokot – a mérkőzés elmaradt –, mert a magyar sakkozás fejlesztése jobban érdekelte őt, mint hogy megküzdjön a sakkozás trónjáért. Amellett, hogy játékos-vezéregyéniség és edző volt, kötelességének érezte, hogy könyvekben továbbadja tudását.

A Maróczy Géza életét bemutató alkotás kereskedelmi forgalomba nem kerül, sakkversenyeken, illetve a Magyar Sakkozásért Alapítványon keresztül juthatnak hozzá az érdeklődők.

Az eseményen a könyv bemutatása mellett népszerűsítették a Magyar Sakkhistória elnevezésű időszaki kiadványt is, amelynek megjelent első száma.

Nyitókép: Maróczy Géza (balra) 1917-ben a Budapesti Sakk-körben. Forrás: Wikipédia.hu