„Bertók Lajos nemzedékének egyik legtehetségesebb színésze volt. Mivel távol tartotta magát a bulvártól, a nagyközönség számára szinte ismeretlen maradt, ám akik látták őt Debrecenben, Szegeden, a Budapesti Kamaraszínházban vagy Zsámbékon, azok felfigyeltek különleges játékára. Alakításai egyre nagyobb szakmai figyelmet kaptak. 2002-ben a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb férfialakítás díját kapta, a következő évben a színházi kritikusok is őt választották a legjobb férfiszínésznek” – áll a könyvről szóló ajánlóban.

Bertók Lajost 2006-ban, alkotóereje teljében – és legnagyobb filmes sikere kapujában – ragadta el negyvenévesen a Duna. Sorsa és végzete azóta is foglalkoztatja a színházi szakmát, pályatársait és egykori rajongóit.

Halálának tizenötödik évfordulójára három barátja, tisztelője egy olyan kötetet állított össze, amely közelebb hozhatja Bertók Lajos színészetét azokhoz, akik ismerték és szerették őt.

De talán azokhoz is szólhat, akik szeretik a színház- és filmművészetet, értékelik az igényes, egyedi színészik alakításokat, de Bertók Lajosnak még csak a nevét hallották. A könyv cikkek, interjúk, kritikák részleteiből és az azokkal párbeszédet folytató művészi fényképekből áll.

Bertók művészi pályájának nagy pillanatait villantja fel a Schiller Kata által kiválogatott hatvanegy kép. Ehhez illeszkedik a Furka Bea és Dégi János által válogatott hatvanegy rövid szöveg, részletek különféle interjúkból, kritikákból, nekrológokból és visszaemlékezésekből. Ezek nemcsak egy életút és egy művészi pálya állomásait jelzik, hanem talán a színész titokzatos személyiségének megfejtéséhez is közelebb vihetik az olvasókat. A legendás előadásokat, illetve a színész képzőművészeti munkáit bemutató képek mellett a művész olyan arcait is felvillantja a kötet, amelyeket a nagyközönség nem láthatott.

Az önkívület határán című kötet egy rendkívüli pályakép vállaltan szubjektív lenyomatát kínálja: generációjuk egyik legnagyobb színészét így próbálja másokhoz is közelebb hozni a három egykori barát. A halál évfordulójára nem sikerült megjelentetni könyvüket, a Selinunte kiadó azonban évfordulóktól függetlenül fontosnak tartja, hogy életben tartsa a magyar színházművészet meghatározó színészeinek emlékezetét, ezért állt a három szerkesztő vállalkozása mellé.

A könyv kiadására azonban csak akkor vállalkozhatnak, ha kellő számú érdeklődőt találnak, akik megvásárolnák a kötetet.

Bertók Lajos tisztelői, művészetének kedvelői a könyv előrendelésével jelezhetik érdeklődésüket. A kötet előrendelhető a Színházi könyvek webáruházban.

Nyitókép: Bertók Lajos a Sopsits Árpád rendezte Egy őrült naplója című darabban 2003-ban. Fotó: Schiller Kata