4170024_5.jpg
Fotó: libri.hu

A nagy sikerű nemeztközi rocktörténet negyedik kötete a kilencvenes évek eseményeit, trendjeit, előadóit mutatja be, benne a szerzők az ezredfordulóig tekintik át mindazt a zenei-kulturális-életfilozófiai mozgalmat, melyet leegyszerűsítve rocknak vagy rock and rollnak hívunk.


Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János 2005-ben indult ? majd Sebők 2013-as halála után Dömötör Endrével folytatott ? nagyszabású könyvsorozata arra vállalkozott, hogy a társadalmi-kulturális-zenei gyökerek és háttér bemutatásával, a különböző jelenségek elemzésével, a kialakult stílusok ismertetésével, a műfaj története szempontjából kiemelkedő jelentőségű előadók pályafutásának értékelésével elősegítse a populáris zene szerepének, értékeinek megismerését. Egyben hozzájáruljon ahhoz, hogy a rock and roll az őt megillető helyre kerüljön az egyetemes zene- és kultúrtörténetben.


A rock története 1?4. a szerzők szándékai szerint egyszerre kultúrtörténeti munka, szakkönyv és olvasmányos sztori, melyet nemcsak a közművelődésben, az oktatásban és a médiában dolgozók használhatnak alapvető forrásként, hanem a műfaj iránt érdeklődők is ? olvasható a könyv fülszövegében.


20171110_112600_400x423.png
Dömötör Endre és Jávorszky Béla Szilárd a könyvbemutatón

A rock története 4. szerves folytatása az eddigi három kötetnek és alapvetően a kilencvenes évek populáris zenéjének folyamatait igyekszik minél teljesebben bemutatni. A grunge-tól a világzenéig, a technótól a triphopig, a britpoptól a blues friss képviselőiig, a metál legújabb irányzataitól a hip hop második hullámáig. A 464 oldalas, számos fekete-fehér fotóval illusztrált kötetet a Kossuth Kiadó jelentette meg.


?Sosem látott nemzetközi összefogások és reménytelenül véres lokális konfliktusok, széthulló birodalmak és egyesülő Európa, látványosan előretörő rock és globalizálódó pop ? politikai szempontból nagyjából ez jellemezte a kilencvenes éveket. Zenei aspektusban azonban egy újabb rendkívül sokszínű évtizednek lehettünk szem- és fültanúi: olyan előadók és zenekarok határozták meg, mint a Nirvana és a Pearl Jam, [?] a Blur és az Oasis, [?] a Nine Inch Nails és a Pantera, [?] a Prodigy és a Chemical Brothers, a Spice Girsl és az NSYNC? ? olvasható a könyv felütésében.


pearl_jam_590x425.png
Pearl Jam

Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró a könyv könyvbemutatóján 2017. november 10-én felidézte, hogy az előző három kötetet a 2013-ban elhunyt Sebők Jánossal közösen készítette, a nyolcvanas éveket a középpontba állító harmadikat már az ő halála után fejezte be felhasználva a fennmaradt kéziratokat is. ?A harmadik kötetnek Dömötör Endre, a Recorder magazin főszerkesztője volt a szakmai lektora, kézenfekvő volt, hogy vele folytassam az írást. Tizenkét év van közöttünk, tehát különböző korosztályhoz tartozunk. Sok mindent másként látunk, de jól működött a közös munka? ? mesélte Jávorszky Béla Szilárd.

A Rock története 4 ? 90-es évek tizennégy fejezetéből hetet ő, hetet Dömötör Endre írt. ?Szinte magától értetődő volt, melyik fejezetet ki írja meg. Az elektronikus zene és a hiphop például hozzám nem áll közel, Endréhez viszont igen? ? tette hozzá Jávorszky Béla Szilárd. Dömötör Endre megjegyezte, hogy mindkettőjüknek komoly könyv- és újsággyűjteménye van a rock területén, ami megkönnyítette a kutatómunkát, hiszen ? mint mondták ? az interneten kevés a forrásanyag.


nirvana_590x442.png
Nirvana
Fotó: citypages.com

?A kilencvenes években talán a női pop-rock előadók előretörése volt az egyik legfontosabb fejlemény, az idei Szigeten is fellépett PJ Harvey ezért került a könyv címlapjára. Az évtized amúgy szinte teljes egészében a brit gitárzenéről szólt? ? emelte ki Dömötör Endre. Jávorszky Béla Szilárd hozzáfűzte, hogy húsz évvel ezelőtt egy egész könyvet szeretett volna a női zenészekről írni, amiből most egy ötvenoldalas fejezet lett ? PJ Harvey mellett olyan nevekkel, mint Björk, Tori Amos, Patti Smith, Sinéad O? Connor, Alanis Morissette vagy Fiona Apple.

Jávorszky Béla Szilárd hangsúlyozta, hogy igyekeztek teljes képet adni a ?90-es évek rocktörténetéről ? legalább felsorolás szinten ?, és az összefüggések megtalálására törekedtek, de nem tudományos, inkább tudományos igényű munka. ?Nagy kaland volt az egész? ? mondta a zenei szakíró. Kijelentette ugyanakkor, hogy a 2000-es évek történetét, az ötödik kötetet már nem szeretné megírni, viszont szívesen átadná a stafétabotot Dömötör Endrének, megírhatná a 21. századi sztorit.


nsync_590x391.png
NSYNC
Fotó: Getty Images/NME.com

A Rock története 4 ? 90-es évek című könyv megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja (ma már Hangfoglaló Program) is támogatta.

---------------------------------------------------

Szerzők:

Jávorszky Béla Szilárd (1965) zenei szakíró, a hazai és nemzetközi populáris zene évtizedeit feldolgozó könyvsorozatok szerzője, társszerzője. Doktori disszertációját 1991-ben zeneszociológiából írta. E sorozaton kívül olyan művek fűződnek a nevéhez, mint A magyarock története 1?2. (Sebők Jánossal, 2005, 2006), Sziget ? 20 év HÉV (2012), A magyar folk története (2013), A magyar jazz története (2014), Halmos Béla emlékezete (2016).

Dömötör Endre (1977) zenei szakíró, a Recorder magazin print és online kiadásának főszerkesztője. Számos zenei könyv fordítója, lektora. Főbb művei: 303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz (szerkesztő, 2008), Quimby (Miklya Annával, 2013)

Szíjjártó Anita/MTI