A személyes találkozások és a beszélgetések közvetlensége jellemzi a Könyvekkel a mentális egészségért sorozatot, amelyben írók vallanak arról, hogy milyen olvasmányok, illetve milyen könyvek megírása segítette át őket a nehéz élethelyzeteken. A Fogjunk Össze az Egészségügyért Alapítvány irodalmi programsorozata beszélgetni hív és olvasásra buzdít.

A havonta egyszer a Millennium Házában megrendezett irodalmi kávéház olyan szerzőket lát vendégül, akiknek könyvei a mentális egészség szempontjából fontos témákat dolgoznak fel. A 2021-ben indult sorozat sikere és tapasztalata azt mutatja, hogy az írók személyes történetei, emlékei is segítséget jelenthetnek a nézőknek, akik meghatározó, kritikus élethelyzeteken átsegítő könyvek címét, fontos és elgondolkodtató idézeteket visznek magukkal a kötetlen estéről.

Szentesi Éva beszélt a rákbetegségét dokumentáló írásai hatásáról, Ott Anna elmesélte, hogy számára menedék volt az irodalom, és ma már irodalmi rendezvényeket és könyvklubot vezet nagyon sikeresen. Lackfi János szerint senki sem érezheti biztonságban magát egy író társaságában, hiszen minden elhangzott mondat „témává” válhat, Visky András arról beszélt, mennyire fontosnak tartja azt, hogy a fájdalmas történeteinket magunkénak érezzük, Szabó T. Anna pedig arról, hogy a boldogságról sokkal nehezebb írni, mint a nehéz élményekről, helyzetekről.

2024 tavaszán két beszélgetéssel folytatódik a Könyvekkel a mentális egészségért beszélgetéssorozat a megszokott helyszínen. A részvétel mindkét rendezvényen ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Március 26-án 18 órakor Turi Tímea lesz Szeder Kata vendége a Millennium Házában. Férfi-nő kapcsolatok, a felnőttélet játszmái, a „láthatatlan munka”, elnyomás és rend – ezekről ír verseiben mély érzékenységgel és finom humorral Turi Tímea. Legutóbbi, Egyszerre egy beszéljen című kötetében olyan helyzeteket mutat meg, amelyekről nem könnyű beszélni. A versek különböző női tapasztalatokat mutatnak meg, érzékeny távolságtartással közelítenek a személyeshez. A beszélgetésre itt lehet regisztrálni.

Május 7-én 18 órakor a demenciáról, felejtésről és emlékezésről kérdezi Szűcs Teri irodalomtörténészt Szeder Kata a Millennium Házában. Szűcs Teri akkor kezdte írni feljegyzéseit, amikor az édesanyjánál demenciát diagnosztizáltak. Érzékenyen és diszkréten megírt feljegyzései azonban nem magántermészetű vallomások: ez a gondoskodás könyve, könyv a demenciáról, az otthon ápolás mindennapjairól, a felejtésről és az emlékezésről. Márciusban megjelenő Visszatért hozzám az emlékezet című könyvének műfaját úgy lehetne meghatározni: segítő irodalom. A beszélgetésre itt lehet regisztrálni.