fbpx

Könyvsziget májusban a Margitszigeten – Fókuszban az olvasás és az alkotás

Május utolsó két hétvégéjén ingyenes programokat kínál a Budapest150 eseménysorozat alkalmából a Budapest Könyvfőváros Könyvsziget; a margitszigeti Kristály Színtérben az olvasást és alkotást fókuszba helyező programok zajlanak.

A Budapest 150. születésnapja alkalmából meghirdetett eseménysorozat része a Budapest Könyvfőváros Könyvsziget programja, amelynek célja az olvasóvá nevelés és az olvasás-népszerűsítés, a magyar irodalmi-könyves kultúra sokféleségének, változatosságának bemutatása.

A Friss Hús Budapest és a Mastercard – Alkotótárs a könyvek és filmek világa köré szervezett programsorozattal várja a gyerekeket, családokat május 20-án, szombaton. Délelőtt 11 és 13 óra között kisebb, 4–9 éves gyerekeknek szóló filmeket vetítenek. Délután irodalmi adaptációkból készült rövidfilmeket és a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjprogramja keretében elkészült alkotásokat mutatnak be.

Az adaptációk között három rövidfilmet láthat a közönség a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál válogatásából. Látható lesz Szilágyi Fanni A csatárnő bal lába életveszélyes című kisfilmje, Fazekas Máté Apám szíve című munkája és Füzes Dániel Hogy ne győzzünk című alkotása.

A Mastercard – Alkotótárs és a Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjprogramhoz kapcsolódóan három kisfilmet vetítenek. André Ferenc és Vajna Ádám Sárkányvölgy legendája, Vonnák Diána Bálna, valamint Czakó Zsófia A postás című filmje látható. Az alkotások a társadalmi témákkal, jelenségekkel komolyan foglalkozó, az ösztöndíjprogramban nyertes szerzők meséi alapján készültek.

Sárkányvölgy legendája

A vetítések után kerekasztal-beszélgetést szerveznek az alkotókkal. Találkozhatnak az érdeklődők Szilágyi Fanni rendező-forgatókönyvíróval, aki rövidfilmeket, sorozatokat és egész estés filmet is készített (Veszélyes lehet a fagyi), Nagy Katica színésznővel (Így vagy tökéletes, Rossz versek), Ascher Károly rendezővel, aki több, az ösztöndíjasokat népszerűsítő kisfilmet is jegyez, valamint Valuska Lászlóval, a Könyves Magazin lapigazgatójával.

A Kristály Színtérben május 20-án A méhek meséje című, gyerekeknek szóló színdarabbal indul a nap, majd meseolvasás, animációs kisfilmek, mesék vetítése, többféle kézműves program, irodalmi és filmes beszélgetések következnek. Lesz kalandjáték és vezetett séta a Margitszigeten és a fővárosi állatkert kitelepülése is várja a látogatókat. A felnőtteket délután felolvasószínház, este az Anya születik! című kortárs darab várja.

Május 21-én a látogatóknak lehetőségük lesz elkészíteni saját animációs kisfilmjüket és nyomtathatnak egy igazi nyomdagépen. Délután egy gyerekdarab, a Hab a tortán!-sorozatból A hisztis királykisasszony látható. Este 19 órától Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje várja a közönséget.

Május 27-én a PagonyFeszt költözik a Kristály Színtérbe, május 28-án a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gyereknapi programmal készül a családoknak. Koncertet ad a Kaláka és Szalóki Ági is, és megtekinthető lesz egy mesék és gyerekregények jeleneteit bemutató makettekből álló kiállítás. Este 19 órától a felnőtteknek lehetőségük lesz vitatkozni különböző Budapestet érintő kérdésekről az ÖrkényKÖZ Műhely vitaszínházi estjén.

További információ itt.

A nyitóképen jelenet Szilágyi Fanni A csatárnő bal lába életveszélyes című kisfilmjéből.

A rovat további cikkei