Könyvtárszakmai konferenciát szervez a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Helyben vagyunk!, avagy a közkönyvtárak szerepe a helyi közösségek jólétében és jóllétében címmel május 31-én, szerdán a FSZEK Központi Könyvtárában.

A rendezvény, amely a 2016 tavaszán Informálni, Integrálni, Inspirálni – Közkönyvtárak a XXI. században címmel elindított szakmai sorozat következő állomása, a könyvtár és a helyi közösség kapcsolatára fókuszál. A konferencián arra keresik a választ, hogy a közkönyvtárak működésükkel, szolgáltatásaikkal, programjaikkal hogyan tudnak hozzájárulni a közösség és benne az egyén fejlődéséhez, jólétéhez és jóllétéhez.

A konferenciát május 31-én, szerdán 10:00 és 15:00 óra között rendezik a FSZEK Központi Könyvtárában, Budapesten. Zágrábból Ismerna Meic, Krakkóból pedig Agnieszka Staniszewska-Mól könyvtárigazgatók is tartanak előadást. A konferencián közösségszervező és közösségépítő szakemberek, hazai és külföldi gyakorló könyvtárosok segítségével tekintik át, mi lehet a közkönyvtárak új szerepe a helyi közösségek életében; szóba kerül a zöld kerületek és a kultúra kapcsolata, valamint az új épületek, új szolgáltatások témaköre. Áttekintik a külföldi példákat, a jó gyakorlatokat, szó lesz a közösségi munka szerepéről a könyvtárakban.

A konferenciához kapcsolódóan kedden a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója együttműködési megállapodást ír alá a Zágrábi és a Krakkói Könyvtár igazgatójával, amelynek célja a könyvtárak közötti szakmai együttműködés megerősítése, egymás helytörténeti gyűjteményeinek kölcsönös gazdagítása, valamint a kulturális együttműködés.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap, Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Közkönyvtári Egylet, valamint a Könyvfőváros 2023 támogatta, a konferencia részletes programja elérhető az esemény oldalán.

Nyitókép: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár épületének bejárata. Fotó: MTVA / MTI / Róka László